Заплатите в „Пирогов“ скачат средно с 300 лева

„Наличният персонал и щатни бройки ще бъдат направени така, че да отговаряме на всички стандарти. Ако имаме четири травматологии, ще бъдат направени две, така че да отговарят на стандартите – 6 лекари с 12 сестри”, съобщи директорът на болницата за спешна помощ.

[ad id=“225664″]

Предстои преструктуриране на „Пирогов” – сливане на отделения и лаборатории, както и увеличение на заплатите със средно 300 лева на целия персонал. Очаква се това да стана от 1 април 2018. Това каза в „Денят започва“ на БНТ проф. Асен Балтов, директор на „Пирогов”. Той бе категоричен, че няма да има съкращаване на персонал, а оптимизиране на база хора, които работят в лечебното заведение.

[ad id=“263680″]

„След няколко проверки от медицински одит имаме препоръка да влезем по стандарти по съответни специалности. Наличният персонал и щатни бройки ще бъдат направени така, че да отговаряме на всички стандарти. Ако имаме четири травматологии, ще бъдат направени две, така че да отговарят на стандартите – 6 лекари с 12 сестри. Хирургията е по същия начин. Най-големите проблеми са в травматология и хирургия. 7 лаборатории ще бъдат обединени в един общ блок, но ще имат шапка от трима души, която ще ги контролира”, поясни проф. Балтов. По думите му промените ще дадат възможност на хората да получават повече пари и да бъдат по-ефективни.

[ad id=“236993″]

„От 1 януари минималната работа беше увеличена на 510 лв. и бяхме длъжни да повишим заплатите на санитарите. Това от себе си поражда увеличение на всички работещи. Днес и утре имаме последни преговори и нов колективен договор, което ще доведе до сериозно покачваме. Със средно около 300 лева ще се повишат заплатите на всички, които надявам се от 1 април”, каза проф Балтов.

[ad id=“236999″]

Официалното финансово приключване на болницата ще бъде с около 1,5 млн. допълнително върху това, което е било досега, около 22 млн. общо задължения. „За момента има баланс. Имаме нови цени на клиничните пътеки, които на месец ще увеличи приходите със 120 хил.лв. , каза още проф. Балтов.


image0 (9K)