Запазват се условията за прием на студенти във Великобритания и през 2018/2019

Британското правителство излезе днес с решение да продължи отпускането на кредити за висше образование на чужди студенти и за учебната 2018/2019 година. Те ще бъдат одобрявани по досегашните условия.

Решението се очакваше с голям интерес от учащите и от университетите, които не знаеха при какви условия ще бъдат приемани чуждестранните студенти след Брекзит.

Правителството на Тереза Мей реши, че кандидатстващите за университет за учебната 2018/2019 година ще могат да по подадат документи и за студентски кредит, дори ако курсът на обучение завършва след излизането на Обединеното кралство от Евросъюза. Това важи за бакалавърски, магистърски и докторски програми.

Друго важно уточнение е, че за учебната 2018/2019 се запазват по-ниските такси за обучение за студентите от ЕС, включително от България. В момента гражданите на Великобритания и ЕС плащат по-евтини такси от тези на чуждестранните студенти от държави извън ЕС.

По данни на организаторите на изложението „Световно образование“ от влизането на България в ЕС всяка година над 2000 български кандидат-студенти ползват финансиране от британското правителство в размер около 9000 паунда, които покриват пълният размер на таксите за обучение. Това представлява над 95 процента от българските кандидати да се обучават на Острова.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)