Зам.-шеф на правосъдието: Жена във вериги? Това не е изтезание

По думите на зам.министър Николай Проданов има спад на бягствата на затворници и арестанти след инструкцията, съгласно която Иванчева бе конвоирана по този унизителен начин.

[ad id=“225664″]

„Твърденията, че Десислава Иванчева е изтезавана са напълно безотговорни. Това е част от обективните мерки за сигурност и охрана, които сме принудени да предприемем. За мен това си беше пиар акция (записа с конвоирането на Иванчева – бел. ред.)“ Това коментира пред бТВ зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов по повод гневните коментари за окованата във вериги бивша кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, която беше отведена в болница с белезници на краката и ръцете и колан през кръста.

[ad id=“263680″]

Министерството на правосъдието не вижда причина да бъде изменена тази инструкция. Оттам са уточнили още, че от 2013 г. прилагат въпросните стандарти при конвоирането на всеки арестант, а не само на Иванчева и мерките дават резултат, защото са довели до спад на бягствата на арестанти и лишени от свобода от болнични заведения.

[ad id=“236993″]

„Лично аз не намирам никакви основания за промяна на този документ. Бихме могли да мислим да се промени формата на документа, но по същество смятам, че е разумно да остане така заради рисковете“, коментира още Проданов.

Инструкцията е издадена от директора на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ през 2013 г. и според нея, когато лишени от свобода са конвоирани до външни болници, те не само са с белезници на краката и ръцете, но и след това стоят заключени за болничното легло.

„В българската Конституция пише, че правата на обвиняемия не могат да бъдат ограничавани повече от необходимото за правосъдието, в закона за изпълнение на наказанията пише същото. В същото време у нас се прилага инструкция за оковаване на изпратените на лечение арестанти, при която въобще липсва преценка дали тези мерки са необходими“, коментира пред бТВ и бившият българския съдия в съда в Страсбург Здравка Калайджиева.

[ad id=“218548″]

„Не става дума конкретно за Иванчева, става дума за това, че властите демонстрират пълна липса на чувствителност относно уважението към човека, какъвто и да е той. Смущава ме диспропорционалната сила, упражнена спрямо жена, която се води към болницата. За всички е ясно, че не е необходимо, може да бъде унизено човешкото достойнство, но жалкото е, че това по никакъв начин не се съобразява“, подчерта адвокат Калайджиева.

[ad id=“236999″]

Тя отбеляза, че инструкцията за конвоирането на арестанти засяга широк кръг от хора, за които няма никакви данни да са опасни.


image0 (9K)