Зам. шеф на ЕП отстранен заради обиди към опозиционер

С 447 гласа „за” и 196 „против” евродепутатите гласуваха да бъде лишен от поста си зам.-председателят на Европейския парламент – полякът Ришард Чарнецки. Той беше отстранен заради обидна квалификация към сънародничката си в парламента Роза Тун, уточвяна БГНЕС.

[ad id=“263680″]

Европейският парламент за пръв път прибягва до такава процедура, която беше излъчвана от видеослужбата на Европейската комисия.

Пред немско-френския телевизионен канал Arte представителката на полската опозиционна партия „Гражданска платформа” Тун обвини управляващата партия във Варшава в отстъпление от демократичните принципи.

[ad id=“218001″]

В отговор Чарнецки – член на управляващата партия „Право и справедливост”, коментира изказването й в интервю за портала niezalezna.pl. Там той каза, че „госпожа Тун е влязла в ролята на доносник срещу собствената си държава”. Депутатът подчерта още, че „по време на Втората световна война имахме „шмалцовники”, а днес имаме Роза Тун и за съжаление тя се вписва в определена традиция”. Изказването на Чарнецки беше публикувано и в блога му.

[ad id=“218548″]

Думата „шмальцовник“ (szmalcownik) е използвана през войната за поляци, които са изнудвали укриващи се евреи за пари, за да не ги издадат на нацистите.

 


image0 (9K)