Зам.-шефът на БЛС: България не е толкова застрашена от новия вариант на коронавируса

„В България едва ли новият вариант на COVID-19 ще се разпространява толкова бързо, колкото във Великобритания“, смята д-р Николай Брънзалов, член на Националния оперативен щаб и зам.-председател на Българския лекарски съюз. „При нас няма такова движение на хора и няма толкова много етноси“, уточни той в интервю за предаването „Тази неделя“ по бТВ.

Според зам.-председателя на БЛС хората трябва малко да се успокоят и да не се фокусират само върху коронавируса. „Пациентите с хронични заболявания се страхуват да посещават лечебните заведения заради COVID-19, а техните заболяване изискват активно наблюдение… Заболеваемостта не е само от COVID и не трябва да говорим само за него“, заяви д-р Брънзалов.

Като член на Оперативния щаб лекарят коментира и мерките: „Никой в Националния оперативен щаб не желае да бъдат затворени заведенията просто така. Това се налага от статистиката и защото все още има рискове. Не сме достигнали изходните нива на заболеваемост. Много е спаднала заболяемостта в последно време, но кога ще се отворят и ще се отхлабват мерките, ще покажат цифрите“

Д-р Брънзалов напомни, че в момента ваксината е единственото оръжие срещу коронавируса, а лекарство все още няма.

 


image0 (9K)