Зам.-председателят на НС Емил Христов дари на РБ „Захарий Княжески“ книги, желани от читателите

Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора получи книги, дарение от Емил Христов – народен представител от 27 Старозагорски избирателен район, зам.-председател на 44-то Народно събрание.

Книгите са на стойност 500 лв., издадени през последните две години и са подбрани от библиотекарите според интересите на читателите. Дарението включва специализирана литература от областите история на България – новото двутомно издание „Розата на Балканите” от проф. дин Иван Илчев,преподавател в Софийския университет; политология; философия; европеистика; педагогика; книги за деца („Коледни песни”; „Моцарт за деца”; супер любопитната книга-игра „Детектив Пиер решава случая. Мистерии в лабиринтената кула”).

Две биографични книги („Моята история” на Мишел Обама и „Вова, Володя, Владимир Путин. Тайната биография на властелина на Кремъл”). Книга-албум за художника Любен Зидаров.

Ценни придобивки за фонда на библиотеката са изданията „Арттерапия. Как да използвате лечителната сила на изкуството в своята практика” от доц. д-р Джудит А. Рубин и „Детската представа за света” от класика в детската психология, швейцарския учен изследовател Жан Пиаже (1896 – 1980).

Емил Христов не за първи път дарява собствени средства за обогатяване фонда на библиотеката. Това се случва и по времето, когато беше председател на Общинския съвет в Стара Загора. Той посещава събития в залите на библиотеката, ползва литература от читалните и заемната, интересува се непрекъснато от проблемите и помага при решаването им.

Дарението прие директорът на библиотеката Надежда Груева. Тя благодари за жеста и връчи на Емил Христов специалната значка „Посланик на библиотеките”. Началото на инициативата „Посланик на библиотеките” е поставено през 2013 г. по време на Националната библиотечна седмица „Развити библиотеки за развито общество”.

Чрез нея Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) цели да отличи и привлече влиятелни лидери в обществото, които оценяват ролята на библиотеките като средищно място за информация, знание, комуникация и срещи на общностите.