Зам.-министър на образованието разпоредила джендър анкетата в училище?

Препитването се провеждало от Фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“ съвместно с просветното ведомство

[ad id=“263680″]

Джендър анкетата в училище, в която питат децата „суитчър или рокличка предпочитат“, е спусната по разпореждане на заместник-министърката на образованието Деница Сачева, съобщи в разследване по темата „Канал 3“. Медията се позовава на свои източници в МОН.

Сачева отговаря за евроинтеграцията и европроектите в сферата на образованието. Работила е дълги години в НПО-сектора, но предимно по темите на здравеопазването, тъй като е завършила здравен мениджмънт. В кабинета „Борисов 2“ бе зам.-социален министър. От „Канал 3“ са потърсили Сачева за коментар, но не са успели да се свържат с нея. Тя не отговорила и на настоятелните позвънявания на Епицентър.бг.

[ad id=“218001″]

Джендър анкетата се провежда от Фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“ съвместно с образователното министерство.

Покрай шума около Истанбулската конвенция и нееднозначното ѝ приемане в обществото за допитването сред децата сигнализираха възмутени родители от Стара Загора и София.

Указанието за провеждането ѝ бе спуснато от регионалните управление на образованието в областните центрове, които са на подчинение на МОН. След като се разчу, анкетата изчезна от сайтовете на РУО.

Във въпросника децата са питани къде ходят до тоалетната – в мъжката или в женската, а и дали предпочитат да носят суитчър или рокличка. Въпросите са свързани с половата равнопоставеност в училище.

[ad id=“218548″]

В същото време миналия петък министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен, че джендър образование в духа на конвенцията няма да се въвежда в българското училище. Той бе сред министрите, които гласуваха против Истанбулската конвенция на заседанието на кабинета от 3 януари. Тогава документът бе одобрен и изпратен за ратификация в парламента.

Срещу конвенцията на първото заседание на кабинета за годината се обявиха осем министри.


image0 (9K)