Зам.-кметът Милена Желева се срещна с екипа на старозагорската регионална библиотека

Обща работна среща проведоха вчера зам.-кметът на Стара Загора с ресор „Култура, туризъм и младежки дейности” Милена Желева и екипът на Регионална библиотека „Захарий Княжески”.

Те обсъдиха актуалните битови проблеми, свързани със стопанисването на сградата на библиотеката, необходимостта от нова климатична система за залата, която е предпочитано място за редица събития, както и създаването на ново арт пространство в района на музей „Литературна Стара Загора“.
„Предстои да бъде приет бюджетът на общината, който отново е балансиран и консервативен, въпреки че средствата тази година за Културния календар са по-малко. Това се налага заради издръжката на новите обекти – като Културен център „Стара Загора“, но и заради недофинансирането с 1,3 млн. лева и липсата на консенсус сред общинските съветници относно повишаването на таксата за битови отпадъци“, сподели с присъстващите Желева. Тя подчерта, че през настоящата година Община Стара Загора отпуска 45 хил. лева за дофинансиране на Регионалната библиотека.
Директорът на културната институция Надежда Груева обясни, че към момента има над 100 000 библиотечни книги, а през изминалата година има регистрирани над 500 нови ползватели.
„Вие развивате много динамична дейност, с която надграждате културния живот в региона. Библиотеката има своето заслужено място у всеки един старозагорец”, каза в края на срещата зам.-кметът и подчерта, че ще съдейства за разрешаване на проблемите на институцията. Срещите с културните институти в общината ще бъдат регулярни, за да има пряка комуникация между тях и общинското ръководство.
По време на срещата бяха обсъдени още приключилите проекти за подобряване на културната инфраструктура в града.

Голям бе интересът към новите бази, които предстои да заработят – като Къщата на Николай Лилиев и Културния център за даровити деца „Проф. Петър Жеков“. Обсъден беше и предстоящият ремонт на Летния театър.


image0 (9K)