Закътано място по Южното Черноморие – Караагач

Красиво, закътано райско място с много растителност, река, риба, устие, заливче и ширнало се море. Река Китенска, или по-популярна като Караагач, е в южния край на по-големия от двата плажа на черноморския ни град Китен, на залива Урдовиза.

[ad id=“225664″]

Разположено непосредствено до градчето и северно от село Лозенец се намира устието на една от няколкото странджански реки, протичащи на територията на България и вливащи се в Черно море. Някъде можете да я срещнете и под непретенциозното име Китенска река, но по-често ще чуете нейното старо название – Караагач. Тя извира от рида Босна в планината Странджа, в югоизточната ѝ част. Дължината на реката е около тридесет километра, голяма част от които са в гориста долина. При вливането си в Черно море Караагач става доста дълбока, но не много широка.

През лятото, когато водата спадне, се случва морето да затвори с пясъчна ивица устието на Караагач, която наричат още Орляшка река.

Природата в района е изключително красива и привлекателна. Има малки блата, в откъснати стари корита на реката е формиран характерен растителен и животински свят, има причудливи скални образувания (Лъвската глава), просторни плажове, красиви пясъчни дюни, живописни пейзажи. Защитените местности и парковете привличат туристи, които искат да разчупят представата за традиционната лятна ваканция.

[ad id=“263680″]

Китенска река е изключително богата на риба и редки растителни и животински видове. Протича през карстов район, което е причина за загубата на вода в речното си корито.

Резерват „Ропотамо“ – домът на мистериозната „Лъвска глава“


image0 (9K)