Закриха Фонда за лечение на деца!

Лимитите за болници и доболнична помощ остават, опозицията поиска да паднат

Парламентът закри Фонда за лечение на деца. Проблемът ще бъде предмет на дейност на специален отдел в Националната здравноосигурителна каса към дирекцията по европейските въпроси, съобщи Канал 3. В този отдел се обединява лечението на деца и възрастни зад граница. Децата не се лишават от правата им, обяви здравният министър Кирил Ананиев по време на дебатите по бюджета на Касата за догодина на второ четене.

БСП и ДПС се противопоставят на идеята за закриването на фонда за лечение на деца. Заедно с него се закрива и досега съществуващият обществен съвет.

„Ако още сега, когато Фондът за лечение на децата се влива в НЗОК, не се обясни публично как едно болно дете, което не може да бъде лекувано тук, ще заминава за лечение в чужбина, кой ще взема решение и кой ще контролира тези решения, ще се върнем 15 години назад. И отново ще поставим семействата с болни деца в безизходица… Наистина ли искаме това?“ Това написа в профила си във Фейсбук на 24 октомври журналистката Даниела Симеонова, която, заедно със съпруга си – също журналист – загубиха десетгодишния си син преди 16 години заради рядко онкологично заболяване.

Трогателната трагична история на почернената майка четете ТУК


image0 (9K)