Закон „Магнитски“ без името Магнитски. Кого ще санкционира режимът за човешките права на ЕС

Портрет на Сергей Магнитски

Европейският съюз (ЕС) ще има своя версия на американския закон „Магнитски“. Той беше окончателно приет в понеделник и ще позволи на Съюза да запорира имуществото и банковите сметки на нарушители на човешките права от целия свят, както и да им забранява да влизат на територията му.

Различното в този режим за санкциониране е, че той ще може да се прилага срещу конкретни хора, а не срещу цели държави. „Това е знаково споразумение и е първото по рода си“, написа първият дипломат на ЕС Жозеп Борел в Туитър.

Европейският режим за санкциониране на нарушители на човешките права обаче не може да бъде наречен европейски закон „Магнитски“, защото не носи името на руския данъчен експерт Сергей Магнитски, починал в руски затвор преди 11 години. Той не е и еквивалент на американския закон, защото за разлика от него не предвижда санкции за участници в мащабни корупционни схеми.

I Какво ще наказва и какво не

Европейският режим за санкциониране на нарушителите на човешките права няма да замени съществуващите инструменти за налагане на санкции от ЕС. Те най-често се отнасят за определена държава или участниците в определен конфликт. Съществуват и режими за санкциониране на използването и разработването на химически оръжия, на тероризма и дори на кибератаките.

Тези режими обаче не дават възможност да бъдат наложени санкции на граждани на чужди държави за изтезания или убийства. Конкретен пример е убийството на журналиста Джамал Кашоги, убит и разчленен в консулство на Рияд в Турция. По новите правила санкционирането на отговорните ще бъде възможно.

Санкциите ще се прилагат при геноцид и престъпления срещу човечеството, нарушения на правата на човека като изтезания, робство, извънсъдебни екзекуции, произволни арести.

Санкции ще могат да бъдат налагани и при трафик на хора, сексуално и основано на пола насилие, нарушения на свободата на мирни събрания, на свободата на мнение, на религията и убежденията, при положение че те са широко разпространени и систематични.

За разлика от американския закон „Магнитски“ европейският режим не предвижда санкции за участници в корупционни схеми. Това предизвика критики към европейските правила. „Пропускането на корупцията в новия санкционен режим на ЕС рискува да изпрати послание, че Европа е сигурно място за мръсни пари“, коментира за Дойче веле Лор Брио от Трансперънси интернешънъл.

„Надяваме се, че в бъдеще този нов режим ще бъде разширен, така че да включва и актове на корупция“, каза външният министър на Литва Линас Линкявичус, цитиран от германската обществена медия.

Санкциите ще включват блокиране на финансови активи, движимо и недвижимо имущество на територията на ЕС и забрана за влизане в Съюза и ще могат да се прилагат както към отделни хора, така и към организации и държавни структури. Освен това ще могат да бъдат санкционирани хора или организации, които финансират нарушителите или са свързани с тях. Граждани и фирми от Съюза няма да имат право да финансират наказаните по закона.

Правилата предвиждат и изключения. Може например да се допусне санкциониран човек да влезе в ЕС, ако е участник в международна конференция, свикана от ООН. Всяка държава от ЕС може също да позволи достъп на санкционирания до част от замразените му банкови сметки, ако парите са му необходими за покриване на основни нужди. Тези изключения са допустими само ако останалите държави от ЕС са съгласни.

Предложение за налагане на санкции ще може да направи всяка държава членка или на Върховния представител на ЕС за външните работи – настоящият е Жозеп Борел. Наказания обаче ще бъдат прилагани само при единодушие на представителите на всички държави от ЕС в Съвета. Това предизвика опасения, че санкции ще бъдат налагани в много редки случаи.

Санкционираните ще бъдат вписвани в т. нар. черен списък. Засега в него няма нито едно име, но европейски издания съобщиха, че вече се водят разговори и се очаква първите санкционирани да станат ясни в началото на 2021 г. Сред възможните имена се посочват отговорните за убийството на Джамал Кашоги и виновните за смъртта на самия Сергей Магнитски.

I Кой е Магнитски

Сергей Магнитски е руски данъчен консултант, който е арестуван след като подава сигнал, който уличава държавни служители в извършване на данъчна измама за 230 милиона долара. Той умира през 2009 г. в следствения изолатор в Москва, като преди това се е разболял тежко заради лошите условия в затворите и е оставен без лекарска помощ, а малко преди смъртта си е окован и удрян от служителите в ареста.

Три години след смъртта му е приет първият американски закон „Магнитски“, който позволява да бъдат наложени санкции на отговорните за смъртта на експерта по данъчно право. Различното в този закон е, че той се прилага срещу конкретни хора, а не срещу държави. Той дава възможност да бъде забранено влизането в САЩ на нарушители на човешки права в Русия и участници в мащабни корупционни схеми и да бъде запорирано имуществото им в САЩ.

Обхватът на закона впоследствие е разширен, а други държави, сред които Обединеното кралство, Канада, Естония, Литва и Латвия, също приеха режими за санкциониране на нарушители на човешките права, носещи името на Мангнитски.

В Европейския съюз идеята за въвеждане на подобен режим за санкции на нарушители на човешките се появява още през 2014 г. Следват години търсене на съгласие между държавите членки. То в крайна сметка беше намерено, но предложението европейският закон да носи името на Сергей Магнитски не събра достатъчно подкрепа.

Конкретни аргументи не бяха посочени, но обяснението може да се търси в реакциите на Русия към САЩ и останалите държави, които приеха такива закони. Москва, която беше осъдена от Съда в Страсбург за смъртта на Сергей Магнитски, приема кръщаването на законите на него като атака срещу себе си.

Елица СИМЕОНОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)