Законът за личната помощ на Мая Манолова бе отхвърлен, протестите продължават

Законът за личната помощ, предложен от омбудсмана и майки на деца с увреждания, не получи подкрепа на днешния Национален съвет за интеграция на хората с увреждания – нито от представителните организации на хората с увреждания, нито от синдикати и работодатели, нито от Министерството на финансите, съобщава Клуб Z.

[ad id=“225664″]

Проектът, за който настояваха майките, беше отхвърлен с основния мотив, че това е закон на парче, който няма да допринесе за общата интеграция на около половин милион хора с увреждания в България. Протестът на майките, които от април направиха палатков лагер край парламента, продължава.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков заяви, че след като не е бил подкрепен, законопроектът няма да бъде внесен за обсъждане в парламента.

Около 100 милиона лева допълнителен ресурс ще е необходим, ако законът бъде приет, стана ясно при представянето му пред Националния съвет.

Омбудсманът Мая Манолова обясни, че това е най-нискобюджетният вариант, но за сметка на това ще обхване всички 77 000 души, които в момента получават добавка от 90 лева за чужда помощ.

[ad id=“263680″]

Хората с увреждания ще имат право да изберат дали да продължат да получават тази пари или ще кандидатстват по новия закон и ще преминат през индивидуална оценка.

„Но реално законопроектът е разчетен, ако всичките 77 000 души кандидатстват като тези, които в момента не са обхванати от никакви програми, тези с по-леките увреждания е предвидено във финансовата обосновка, че ще получат по два часа дневно лична помощ или това са по 42 часа месечно. Тези групи са условни, те не фигурират в проекта, защото конкретната потребност на всеки човек ще се установява след индивидуална оценка, така че никой не е предварително поставен в определена група. Само правя една справка – с наличният сега финансов ресурс реално по програми за лични асистенти се подкрепят 14 000 души“.

[ad id=“236993″]

Според Мая Манолова този закон „ще бъде една тухла, която ще реши един проблем, ще бутнем една тухла от стената и по този начин ще покажем, че стената пред хората с увреждания може да бъде съборена“.

 

„Закон за личната помощ като желание е хубаво нещо, но ще струва много скъпо“, каза наскоро в парламента министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Омбудсманът и майките настояват максималната лична помощ на месец да е една и половина минимална работна заплата, но да се получава само от най-тежките случаи, които са около 10 000. Така таванът, отнесен към сегашната минимална заплата от 510 лева, ще е 765 лева на месец.

[ad id=“218548″]

Оглавяваното от Бисер Петков социално министерство подготвя друг проект – Закон за социалните услуги, в който ще предвиди „картографиране“ на социалните услуги, така че те да бъдат съобразени със съответните потребности на хората с увреждания в дадения регион.

В момента семейната помощ за децата с най-тежки увреждания е 930 лева, но когато те станат пълнолетни, рязко спада и е необходима по-голяма финансова подкрепа.

[ad id=“236993″]

Майките настояват за индивидуална социална оценка на всяко от децата им, което е залегнало в Закона за личната помощ. Това би осигурило достъп до образователни институции и работни места. Освен това според тях индивидуалните решения трябва да бъдат обект на Агенцията на хората с увреждания, а не на Социалното подпомагане.


image0 (9K)