Законодателните промени на Омбудсмана дадоха фира!

Популизмът и търсенето на слава от страна на Омбудсмана са на път да създадат сериозни проблеми на бизнеса в България. Недомислените законодателни промени, които Мая Манолова пробута в края на 2017 г., вече създават сериозни проблеми на бизнеса.

[ad id=“263680″]

..

Промените в Търговския закон на практика спъват привличането на чужди инвеститори и стъпването на нови пазари чрез тях. В шумно рекламираните от Манолова промени се заявяваше, че повече няма да бъдат продавани фирми на клошари! Друг е въпросът, че такова понятие в българското законодателство изобщо не съществува.

Чрез пробутаните от Манолова промени, прехвърлянето на дружествения дял от едно предприятие на трети лица се извършва, „ако няма неизплатени изискуеми трудови възнаграждения, обезщетения и задължителни осигурителни вноски на работниците и служителите, включително и на работниците и служителите трудовите правоотношения, с които са прекратени до три години преди прехвърлянето на дружествения дял“.

[ad id=“225664″]

Всичко това на прима виста звучи много добре, само че Агенцията по вписвания вече отказва на фирмите извършването на този род търговските операции, ако не представят съответен документ за отсъствието на такива задължения. В поправките на Манолова не е посочено коя институция трябва да издаде такъв.

Ако приемем, че за неизплатени заплати такъв документ би трябвало да издаде Инспекцията по труда, то тогава фирмите трябва да молят институцията да им извърши проверка, а е публично известен факт,че тя няма нужния капацитет. Нещо повече – в бюджета за 2018 г. не са предвидени и средства за допълнителни дейности. По този начин се блокира един от най-използваните инструменти за превличане на чужди инвеститори, а именно чрез придобиване на дялове от дружеството. С тази безумица на Омбудсмана на практика се наказват добросъвестните работодатели, но не и некоректните.

[ad id=“225664″]

За некоректните дружества е достатъчно например да се приеме нов съдружник чрез вдигане на капитала на дружеството, дори само с един лев, след което на него могат безпроблемно да му бъдат прехвърлени дяловете, тъй като за прехвърляне на дялове между съдружници не се изискват въпросните удостоверения за липса на горепосочените задължения към работниците. Остава въпросът къде бляха народните представители и най-вече юристите между тях?

[ad id=“218548″]

Всъщност отговорът не е много труден – крие се в изключително слабата експертиза на 44-то Народно събрание.Така за пореден път коректните в нашата държава стават заложници на дивия популизъм!

http://BNews.bg


image0 (9K)