Законен ли е небостъргачът „Златен век“? Нито една институция не знае

Ден след като стана ясно, че „Артекс“ – фирмата продала евтини, но пък луксозни апартаменти на представители на управляващата партия ГЕРБ, се е възползвала от законова поправка, гласувана от формацията и направила възможен строежа на небостъргача „Златен век“, никоя от въвлечените институции не може да обясни дали сградата е законна или не.

Строежът видимо е напреднал, но отговор на въпроса не могат да дадат нито от Столичната община, нито от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Случаят стана още по-заплетен, след като в петък вносителят на законовите промени, заради които зданието продължава да се строи – депутатът Александър Ненков, каза, че „законът няма ретроактивно действие“. „В закона никъде не е казано, че той важи с някаква задна дата“, твърди народният представител.

Основание за новото разрешително с 10-годишен срок през 2017 г. обаче е дадено именно от този текст и от писмо от МРРБ, според което трябва да се приложат новите текстове от Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Сградата „Златен век“ вече е в напреднало строителство.

Позовавайки се на него, главният архитект на София Здравко Здравков удължава строителното разрешение на небостъргача с нови 10 години.

Протест на граждански организации предизвика проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) към МРРБ, която през януари 2018 г. констатира, че проблем със строителството няма.

В същото време регионалното министерство отговори на въпроса закононен ли е в момента небостъргачът със съобщението, че на 21 март 2019 г. ДНСК е започнала проверка по повода. Това е денят, в който Свободна Европа публикува разследването за законовата поправка. Министерството не обяснява защо е започната нова проверка при положение, че няма настъпила промяна в обстоятелствата.

„Златен век“ в дати

На 20 септември 2017 г. главният архитект на София арх. Здравко Здравков удължава строителното разрешение за сградата „Златен век“ до януари 2020 г.

Едно от основанията за това е писмо от МРРБ, което обаче не е подписано от тогавашния министър Николай Нанков, а от неговия заместник Валентин Йовев.

Според писмото, написано специално заради случая с небостъргача, който към онзи момент вече трябва да бъде с прекратено разрешително, „срокът за завършване на строежа е 10 години от започване на строителството“ и „е валидно до 11.01.2020 г., съгласно чл. 153, ал. 2, т. 3 от ЗУТ“. Писмото се позовава именно на предложената и гласувана от депутати от ГЕРБ поправка.

Малко преди гласуването на тази поправка, на 14 декември 2016 г., собственикът на имота е поискал презаверяване на разрешението за строеж и е платил нужните за това 260 000 лв.

В подкрепа на искането си на 25 януари 2017 г. е приложил становище на регионалния министър от 20 януари (тогава на поста е Лиляна Павлова), в което се казва, че няма пречка за презаверяване на разрешителното.

В началото на февруари обаче собственикът на имота иска тази процедура да бъде прекратена, тъй като ще изчака влизането в сила на новите промени в ЗУТ и настоява платените 260 000 лв. да му бъдат върнати. След влизането в сила на закона е задействал процедурата по новия текст за 10 години удължаване. При тази ситуация такса на общината не се дължи.

Арх. Здравков обяснява пред „Медиапул“, че в ЗУТ не се посочва дали тази нова разпоредба, на която се позовават от МРРБ във второто си писмо (на Валентин Йовев), важи само за издадени след влизането ѝ в сила документи. Така тя е приложена и за заварен случай.

Основанието за ново разрешително „няма задължителен харакатер“

По-късно инициативният комитет „Лозенец“ настоява за проверка на случая. За проверка (четири дни преди да купи апартамента си) настоява и Цветан Цветанов, който също е сезиран от гражданите като председател на вътрешната комисия в парламента.

След поредица запитвания до МРРБ защо писмо на зам.-министър може да бъде основание за ретроактивно действие на зкаона, гражданите получават отговор, с който Свободна Европа разполага. Той вече е подписан от новия строителен министър Петя Аврамова.

В документа се казва, че писмото на зам-министър Йовев, въз основа на което главният архитект прилага към „Артекс“ новата законова поправка, „няма задължителен характер“. Аврамова подчертава също, че „писмото не притежава реквизитите на административен акт, няма и обвързващо действие“. Неясно остава обаче защо при това положение Столичната община ползва това писмо като основание за строежа на „Златен век“.

Ще върши ли ДНСК същото като преди година?

Главният архитект на София Здравко Здравков не отговори на многократните ни позвънявания на мобилния му телефон. Единственото обяснение за това разминаване дойде от пресстобщение на общината в петък. Оттам твърдят, че във връзка с получените сигнали за незаконно строителство в общината и други институции, още на 05.01.2018 г. е извършена проверка от компетентната институция – ДНСК и РДНСК Югозападен район.

„Столична община е информирана на 30.01.2018 г., че проверката не е установила нарушения по отношение на законосъобразността на издадените строителни книжа“, се казва в съобщението.

По същото време на писмени въпроси на Свободна Европа от МРРБ обясниха, че за да се установи дали небостъргачът „Златен век“ е законен, преди ден е започнала проверка на ДНСК.

Не е ясно защо това е нужно, след като веднъж институцията не е установила нередности.

По кой закон се строи „Златен век“?

Според юристи ако сградата се строи по новите правила, тя може да се завърши до 2020 година. Ако бъдат приложени те обаче „Артекс“, трябва да отговорят на още едно законово изискване – този път не в ЗУТ, а записано в устройствения план на София – „небостъргачът“ трябва да е едва 8 етажа.

За да се запази височината пък, „Златен век“ би трябвало да се строи по старите правила. За да се случи това обаче, сградата е трябвало да бъде завършена до 2017 година. сградата е трябвало да бъде завършена до 2017 година.а, делото върви към финалната си фаза на първа инстанция – пледоариите.а, наложени ли са някакви санкции и други. От агенцията обаче засега не са представили информация. Въпреки това източници на „Медиапул“ споделят, че данъчните се оказали не просто на круиз за нудисти, а на частно гей-парти.

 http://www.svobodnaevropa.bg   Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)