Заев и Меркел: Успехът на референдума отваря пътя към НАТО и ЕС за Македония

Германският канцлер благодари на министър-председателите на Македония, България и Гърция Зоран Заев, Бойко Борисов и Алексис Ципрас за политическата им смелост да решат проблемите на Балканите

[ad id=“225664″]

По време на съвместна конференция в Скопие министър-председателят на Македония Зоран Заев и германският канцлер Ангела Меркел заявиха, че референдумът за името на балканската държава, насрочен за 30 септември, е историческа възможност и призоваха населението ? да отбележи висока избирателна активност, предава македонската медия „Нова Македония“, цитирана от „Фокус“.

Германският канцлер благодари на министър-председателите на Македония, България и Гърция Зоран Заев, Бойко Борисов и Алексис Ципрас за политическата им смелост да решат проблемите на Балканите.

Същевременно Меркел, отговаряйки на въпросите на журналистите, уточни, че съобщенията на Брюксел за референдума не трябва да се възприемат като заплаха.

[ad id=“236999″]

„Ако успее референдумът, ще станете част от НАТО и ЕС. Въпросът за името и членството в НАТО и ЕС са свързани, без членство, няма уреден въпрос. Това не е заплаха. Хората на 30 септември имат възможност да гласуват дали вратата ще се отвори за НАТО и ЕС“, заяви тя. Същевременно германският политик изтъкна доброто икономическо сътрудничество между двете страни, като добави, че 100 000 македонски граждани живеят и работят в Германия.

Меркел посочи, че Германия ще инвестира 2,5 млн. евро в професионалното образование за млади хора в Македония.

„Разговаряхме за възможността да отворим врати за евроатлантическото семейство за Македония. Това отнема много работа, но предпоставката е да има успешен референдум. Не искам да се намесвам във вашето решение, но това е историческа възможност. На 30 септември, не оставайте вкъщи в този исторически ден, използвайте своя шанс. 30 септември е ден от решаващо значение за вашето бъдеще“, заяви Меркел.

„Днес преди 27 години гражданите излязоха да гласуват за независимостта си. Днес за първи път имам честта да посрещна един германски канцлер. Щастлив съм, че имаме съюзници, с които споделяме едни и същи ценности. Подкрепата, която получаваме, е огромна и приятелска. Този жест е стимул за нас и ни помага да изградим силно общество, основаващо се на европейските ценности. Това посещение е знак, че великите сили подкрепят споразумението за името с Гърция, така че сме готови да направим историческия стъпка“, заяви Зоран Заев.

[ad id=“263680″]

Той отново подчерта, че посещението на Меркел е голяма чест за македонския народ.

„Ще се върнем с успешен референдум“, увери македонският министър-председател.


image0 (9K)