Задържаха Прамод Митал – бившият собственик на „Кремиковци“

Индийският бизнесмен Прамод Митал бе задържан от полицията в централата на компания в северната част на Босна и Херцеговина по подозрение в организирана престъпна дейност и злоупотреба със служебно положение

Това съобщи прокуратурата в балканската република, цитирана от Ройтерс, съобщава 24 часа

Митал, който е по-млад брат на стоманения магнат Лакшми Митал, оглавява надзорния съвет на металургичния комплекс „Глобал Испат Коксна Индустрия Лукавац“ (ГИКИЛ), който е един от най-големите износители в Босна.

Прокурорът Чазим Серхатлич от районната прокуратура в град Тузла каза по държавната телевизия, че заедно с Митал са задържани още главният мениджър на ГИКИЛ Парамеш Бхатачари и членът на надзорния съвет Разиб Даш. Според него началото на тяхната престъпна дейност датира още от 2003 г. Ако бъдат признати за виновни, заподозрените могат да получат присъди до 45 години.

Засега тримата са задържани във фирмената централа в северния град Луковац, докато полицията извършва обиски в офиса им, след което те ще бъдат отведени в прокуратурата на Тузла, каза Серхатлич. Според него със заповед за арест се издирва и четвърти заподозрян участник в престъпната група. Очаква се задържаните да се явят пред съда днес, добавя Франс прес.

Засега никой от ръководството на компанията не е намерен за коментар извън редовното работно време на фирмата, отбелязва Ройтерс.

Според уебсайта Zurnal.info, предполага се, че заподозрените са присвоили „поне 5 милиона марки“ (2,5 милиона евро, 2,8 милиона долара). Лакшми Митал, главен изпълнителен директор на световния стоманен гигант ArcelorMittal, спасява парите, заграбени от брат му Прамод в Индия.

Прамод Митал притежава няколко компании на Балканите. Global Steel Holding е най-големият производител на стомана в света. На 15 август 2005 година Прамод Митал, заедно с брат си, Винод Митал, придоби и 71% от българския металургичен комбинат „Кремиковци АД“, който прекрати дейността си през 2009 г.


image0 (9K)