Задържат под стража старозагорец, нахвърлил се на медици от „Спешна помощ“ и удрял полицаи

По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо 48-годишен мъж за хулиганство и отправяне на обиди към медици и за причиняване на телесни повреди на полицаи

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо М.С., на 48 г., привлечен като обвиняем по бързо производство за това, че на 04.04. 2019 г., в  Стара Загора, извършил непристойни действия, грубо нарушаващи общественият ред
и изразяващи явно неуважение към обществото, като отправил обидни думи и изрази  – „боклуци“, „некадърници“, „нещастници“ и др. по отношение на медицински лица към ЦСМП – Стара Загора, като деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм и дързост и е съпроводено със съпротива срещу орган на властта, изпълняващ задължения по опазване на общественият ред – нанасяне на удари с ръце и крака на униформени полицейски служители – престъпление по чл.325, ал.2 вр.с ал.1 от Наказателния кодекс.
На 04.04.2019 г., в гр. Стара Загора, причинил на полицейски орган – старши полицай от ОД на МВР-Стара Загора, при изпълнение на службата му, лека телесна повреда по смисъла на чл.130, ал.2 от НК, а именно: страдание без разстройство на здравето, изразяващо се в кръвонасядане по тялото – престъпление по чл.131, ал.2, предл „четвърто“, т.4 във вр. с чл.130, ал.2 от Наказателния кодекс
На 04.04.2019 г., в гр. Стара Загора, причинил на полицейски орган – на друг старши полицай при ОД на МВР-Стара Загора, при изпълнение на службата му, лека телесна повреда по смисъла на чл.130, ал.2 от НК, а именно страдание без разстройство на здравето, изразяващо се в кръвонасядане на различни места по тялото  – престъпление по чл.131, ал.2, предл „четвърто“, т.4   във вр. с чл.130, ал.2 от Наказателния кодекс.
В хода на образуваното срещу М.С. досъдебно производство е установено, че на 04.04.2019 г. той бил в централната градска част на гр. Стара Загора, пред сградата на Централна поща, където лежал на земята и консумирал бира. Той подал сигнал на телефон 112, че лице в безпомощно състояние се нуждае от медицинска помощ. На място веднага бил изпратен екип на ЦСМП – Стара Загора. При пристигането медицинските лица провели разговор с обвиняемия, който отказал медицинска помощ. Веднага след като специализирания автомобил на ЦСМП – Стара Загора тръгнал, обв. М.С. подал нов сигнал на телефон 112. Този път на място бил изпратен и полицейски екип, който съпроводил М.С. до сградата на ЦСМП – Стара Загора.

По време на транспортирането обвиняемият се държал арогантно с медицинските лица и полицейските служители, като използвал обидни думи и нецензурни изрази.  В сградата на ЦСМП – Стара Загора той  продължил с позвънявания до телефон 112, с настояване да му бъде оказана медицинска помощ. След поредния сигнал на спешния телефон в сградата на ЦСМП – Стара Загора бил изпратен екип от полицейски служители. При пристигането им на място, обв. М.С. започнал да буйства, което наложило да бъде употребена физическа сила и помощни средства (поставени му били белезници).  Той бил отведен в сградата на 2 РУ на МВР- Стара Загора, където при извършване на регистрация нападнал полицейските служители и им нанесъл травматични увреждания.
Обвиняемият М.С е неосъждан.

Спрямо него е налице висящо наказателно производство пред Специализирания наказателен съд за престъпления от общ характер – хулиганство и престъпление против републиката (запалване на националния флаг).
Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че М.С. е извършил престъплението, за което е привлечен като обвиняем и съществува реална опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Взетата спрямо М.С. мярка за неотклонение може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Стара Загора.


image0 (9K)