Задължителните маски се завръщат

Премиерът Бойко Борисов отбеляза на брифинг в Министерски съвет, че зад всяка предложена мярка стои огромен колектив, който извършва огромен обем от работа.

Той благодари на всички, които подпомагат този процес и изтъкна, че някои от тях дори работят без заплата.

„До този момент, това което сме направили, се прави и от другите държави“, разкри той.

Борисов съобщи, че до 2-3 месеца България ще започне да произвежда и тестове. Така ще може моите колеги един ден да не се превърнат в брокер, обясни той.

Премиерът заяви, че силно се притеснява от усещането, че COVID-19 ще ни подмине заради ниската заболеваемост и смъртност в страната.

„Затова поех ангажимент да кажа, всеки, който излиза да си слага маска, ако няма такава – шал, ако няма“, каза Борисов и добави: „Най-трудното ни предстои“. „Сега още ще говоря с Кирил Ананиев и това да бъде въведено от полунощ“, обясни той.

„В тъгата си мога да кажа една добра новина – починалите хора са с много други заболявания. Но, ако изпуснем всичко и хората влязат в болниците, ще изпуснем всичко“, заяви премиерът.

„Призовавам най – отговорно, аз и самият в 00.00 часа ще изляза в двора на Великден и ще викам Христос Воскресе, всеки да излезе по тераси … Не може владиката да затвори църквата. Това е все едно да си хвърли килимявката, а ген. Венцислав Мутафчийски да каже – лекувайте се при шамани. Убеден съм, че Господ ще ни чуе, че сме действали умно“, каза Борисов.

„Всички механизми, които сме използвали, показват, че в следващите седмици ще е много трудно“, добави той.

Бойко Борисов поясни отново, че глобално трябва да се реши въпросът с коронавируса, защото нашата икономика е свързана с тази на други държави от Европа. „В момента, в който се открие лекарство, съм убеден, че всичко ще се оправи“, каза министър – председателят.

По темата за кандидатстването ни в еврозоната, Борисов обяви, че няма никакво смекчаване на критерии. Той напомни, че единственото, което е спирало преди страната е нуждата от обяснение на българите какъв принос ще донесе еврото за България.

„Единственият правилен ход за излизане на държавата от кризата след коронавируса е еврозоната“, каза премиерът.


image0 (9K)