Задава се нова предпоставка за хаос на пътя

Задава се нова предпоставка за хаос на пътя, предупреждават застрахователи. Причина за притесненията са промени в наредба от края на миналата година, които отменят задължението КАТ да посещава пътните произшествия, при които няма ранени и жертви.

Това може да доведе до злоупотреби и застрахователни измами, прогнозират от бранша и настояват за преразглеждане на текстовете, които засега са само предложения, предаде БНР.

Досега двустранният протокол можеше да се подписва между участниците в по-леките произшествия. Въпреки това шофьорите бяха задължени да информират КАТ, откъдето получаваха входящ номер за регистрация на протокола. Според подготвените изменения това вече няма да е задължително. Последствията коментира Юрий Тодоров от Асоциация „Застрахователна сигурност“:

Ще има големи проблеми с признаването на щетите, с това, дали този протокол е създаден действително на мястото, където трябва, т.е отказът на КАТ да се занимава реално с контрола по пътищата и какво се случва е учудващ. Държавата абдикира от всякакви функции, освен в случаите, когато има ранен или убит.


image0 (9K)