Задава се война между САЩ и Европейския съюз

Търговска война между САЩ и Европейския съюз е на път да избухне. Причината- американският президент Тръмп въведе спорни мита върху вноса на стомана и алуминий.

[ad id=“225664″]

Тръмп подписа указ, с който се въвеждат защитни мита пред вноса в САЩ – 25% за стоманата и 10% за алуминия. Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом веднага реагира. Тя обяви, че Европейският съюз трябва да бъде изключен от новите мита. Великобритания пък нарече решението на Тръмп „абсурд“. Инициативата на Тръмп беше определена като „търговска война“, която ще доведе до взаимно увеличаване на тарифите за внос на различни стоки.

[ad id=“236993″]

Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са „честни в търговията” със САЩ. Той например поиска отстъпки от държавите в Европейския съюз, като се оплака, че Европа се отнася нечестно спрямо американските автомобили и заплаши, че може да повиши митата върху вноса на европейски автомобили. Европейският съюз пък набеляза американските дрехи и бърбън като възможни цели за ответни мерки. Китай и Бразилия също заплашиха да въведат мита за американски стоки.

[ad id=“263680″]

„Ако не искате да плащате мита, докарайте заводите си в САЩ“, препоръча американският президент на вносителите.

[ad id=“218001″]

Рестриктивните мерки влизат в сила след 15 дни, но на първо време няма да важат за Канада и Мексико. Агенция „Ройтерс“ отбелязва, че този жест цели да окаже натиск върху двете страни да направят отстъпки на преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), които са позамрели.


image0 (9K)