Загинали и ранени при страшното земетресение на юг от нас

Най-малко 8 души са загинали и 200 са ранени при страшното земетресение в района на Егейско море, което удари крайбрежни райони на Гърция и Турция, информира турската редакция на Би Би Си (bbc.com).

Трусът е усетен и в България. Той е бил с магнитуд между 6,6-а и 7-а степен по скалата на Рихтер, информират различни сеизмологични обсерватории.

Епицентърът му е бил под морското дъно край Додеканезите – група гръцки острови в Егейско море, но близо до югозападния бряг на Турция в района на Измир. В този турски град, който е най-тежко пострадал при земетресението, се съобщава за загинали и пострадали хора. Кметът на Измир Тунч Сойер посочи, че най-малко 10 жилищни сгради са разрушени в града и още 20 в региона. Спасителните екипи издирват много хора, за които се смята, че са затрупани под развалините. До момента са спасени около 70 човека.

Част от улиците на Измир са залети от висока приливна вълна, която се е образувала вследствие на труса, информира express.co.uk. Земетресението е усетено и в други райони на южната ни съседка, включително и в мегаполиса Истанбул.

Българският посланик в Турция Надежда Нейнски съобщи пред БНР, че няма данни за пострадали българи.

Трусът е причинил щети и на гръцкия остров Самос. Двама ученици са загинали. Има и пострадали жители на острова. Съобщава се за съборени стени на местно училище, на църква, както и на къщи. До момента няма информация за пострадали там, но спасителните екипи продължават своята работа. Пътищата на острова са блокирани. При земетресението са нанесени щети на сгради и на съседния гръци остров – Хиос.

Земетресението беше усетено и у нас – малко преди 14.00 часа, по високите етажи на сградите в центъра на София и в други български градове, включително Русе и Варна.

 


image0 (9K)