Първото класиране за новата ПГ по Компютърни науки и математически анализ в Стара Загора

След финала на първото класиране за гимназиите вчера, разговаряме с директора на „Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализ“ в Стара Загора Майя НАЙДЕНОВА

Майя Найденова е млад човек, с педагогически опит като учител по химия в ППМГ „Гео Милев“, проподавала е и в СУ „Максим Горки“, където е била и заместник-директо. Била е на обучения в „U.S Space and rocket center”, гр.Хънтсвил, щат Алабама, САЩ и “Space camp” Turkey, които ще помогнат в работата й като дректор.

– Кое Ви мотивира да поемете този не само нов, но и много различен и иновативен образователен проект?

– Не беше лесно решение, но пък едно такова предизвикателство си струва. Обичам да поставям „летвата“ пред себе си все по-високо, да тръгвам към смислени цели, които дават перспектива. Не ми е достатъчно да наблюдавам, нужно ми е да работя, да търся, да преодолявам. И мисля, че точно сега му е времето – това е оптималният момент с вече понатрупан опит и все още достатъчно ранна възраст, за да имам силите и хъса да участвам в създаването на нещо ново в образователния модел.

– Излиза, че притежавате черти, които се търсят и в учениците на това ново училище, и в преподавателите, които биха се изправили пред тях:) Намерихте ли ги – учениците и екипа?

– Вчера, 16 юли приключи първото класиране. В него по първо желание бяха приети 52 деца за обявените 52 места. Сред приетите се оказаха и 7 ученици от други области. От тях обаче се записа само едно. Това дава шанс на други ученици да заемат освободените от тях места на второ класиране.

– Как ще се реши въпроса с децата от други населени места? На какъв етап е строежът на общежитието?

Общежието е във втората част от реализацията на проекта за училището. В момента се прави всичко възможно базата да бъде завършена максимално бързо. Проведохме разговори с родителите на записаните ученици от други градове. На първо време някои от младежите ще живеят на квартира с близки или приятели, други родители пък планират заедно с децата си да се преместят в Стара Загора.

– Очевидно идеята за сътрудничество и пряка работа на специалистите от фондация „Миню Балкански“ и на учени от лидиращи университети в света  с учениците на новата гимназия,  е факт. Имам предвид уникалната седмица, която записалите се ще преживеят в контакт и обучение с утвърдени в научните среди, изкуството и спорта личности: Виж:

Заявките за седмицата на първите ученици, приети в ПГ по “Компютърни науки и математически анализ – Стара Загора” се приемат до 16 юли

Сформиран ли е прекият преподавателски екип на гимназията?

– Съгласно действащото законодателство след сформирането на паралелките ще бъдат обявени и свободните работни места. Ще направим така, че да сформираме един добър екип.

– С какво може да помогне обществеността на Стара Загора на своето ново училище?

– С всичко. С интересни идеи, с всякакъв род работни предложения, с добро отношение и насърчение, с желание ежедневието на учениците ни да бъде максимално наситено с интересни, развиващи събития. Стара Загора може да предложи това на младите хора.


image0 (9K)