Забраняват думата Фейсбук. Ще се казва лицекнига, вижте защо:

Проект за нов закон за чистотата на българския език е внесъл в парламента депутатът от ГЕРБ Кирил Добрев.

Целта на закона е да конкретизира случаите на задължителното използване на българския език, да „бди над чистотата“ му и да изисква предпочитание на равностойния български еквивалент на чуждия термин. Освен това законът трябва да съблюдава за използването на българския език като средство за междуобщностни контакти, мотивирал се е Добрев, чието име съвпада с това на колегата му от БСП.

Прави впечатление обаче, че още в името на законопроекта е поставена погрешно запетая – „Закон за съхранение, чистотата при употреба и развитие на българския език“. Eзиковеди коментират, че запетайка би трябвало да бъде поставена, ако формулировката беше с изброяване „Закон за съхранението, чистота при употреба и развитието на българския език…“ Например „република“ България е изписано с малка буква в целия проект.
В член 5 пък са сбъркани няколко пълни члена:
„Изучаването на български език, обемът и съдържанието на учебните програми се регламентира от Законът за предучилищното и училищното образование, и Законът за висшето образование, включително чрез разпоредби и подзаконови нормативни актове на МОН“.
В друго изречение липсва пълен член – „Закона описва структурата и дейността на регулаторния езиков орган – съвет за български език…“.
Цялото предложение може да бъде прочетено на сайта на парламента.

 [ad id=“255238″]
Редакцията предлага на вносителя на проектозакона да се направи един речник с правилните за употреба думи, като например вместо калкулатор – сметало, вместо вирус – малка зловредна гадинка, вместо конгрес -говорилня, вместо полилей – многосветилник, вместо фризер – залеждач и т.н. – статията остава отворена за предложения, които ще бъдат изпратени до народното събрание в подкрепа на законопроекта за чистотата на езика.

От списувачите на гледката Зарата


image0 (9K)