Забрани и глоби за брането на липов цвят

Кметът на Община Провадия издаде заповед, с която се забранява събиране на липов цвят с търговска цел от територията на населените места на общината.

[ad id=“236993″]

Брането на липов цвят за лични нужди – до половин килограм цветове в свежо състояние, събрани от едно лице в рамките на един ден – трябва да става без нанасяне на повреди върху дърветата, причинени от чупенето и рязането на клони и без замърсяването на уличните платна. На нарушителите на заповедта ще бъдат налагани санкции, предаде БНР.

[ad id=“225664″]

В Пловдив от началото на юни по улиците на града и в парковете често могат да се видят хора, които с метли прибират падналия липов цвят. Това обаче е строго забранено и подлежи на глоба.

Събирането на прецъфтяла липа от улицата става рано сутрин или късно вечер. Нарушителите я метат заедно с боклуците по земята, съобщи БНТ.

За последните няколко дни служителите на Общинска охрана в Пловдив са съставили три акта на хора, които хвърлят пръчки по клоните на липите в Царсимеоновата градина.

[ad id=“263680″]

Така по-бързо пада цвета от дървото. Чупенето на клони и метенето на липа са строго забранени. Затова нарушителите са били глобени по 500 лева, а фирмите, произвеждащи чай, признават, че проблемът е от години. Много от тях са решили изобщо да не се занимават с тази билка.

Според хората в бранша, метената липа отива за преработка в козметичната промишленост. От Регионалната екоинспекция и Агенцията по храните съобщиха, че правят постоянни проверки на пунктовете за изкупуване на билки, както и на фирмите, произвеждащи чай. До момента нарушения на територията на Пловдив и областта не са констатирани.


image0 (9K)