Забраниха със закон алкохола в Ирак

Парламентът на Ирак съобщи за забраната на сайта си, но не даде информация за това с какво мнозинство е приет.

Ирак забранява вноса, производството и продажбата на алкохолни напитки в цялата страна. Това е станало по предложение на депутат от най-голямата коалиция в иракския парламент- Съюз за правова държава. В събота вечерта забраната била тайно добавена в проектозакон за общините. Гласуването и било прието отрицателно от някои парламентарни представители. Според тях това е нарушение на конституционна разпоредба, гарантираща свободата на религиозните малцинства. Все още няма разпоредба как властите ще следят за спазването на нормативния акт. Въпреки че според исляма употребата на алкохол е забранена, в много от магазините в големите градове на Ирак се продава такъв. Сега обаче те са затворени заради шиитския свещен месец мухарам, предаде БТВ. В други мосюлмански страни от региона също са въведени закони, ограничаващи производството и продажбата на алкохолни напитки. Саудитска Арабия и Кувейт обаче са сред малкото, които реално прилагат пълна забрана.

При нарушение законът предвижда глоба от 25 милиона иракски динара, което се равнява на 17 000 паунда или 21 000 долара.

Ислямът забранява консумацията на алкохол, но доскоро е било възможно да се купи в големите магазини от които пазарува християнското население.

 


image0 (9K)