Забраниха на футболистите у нас да посещават кафенета и ресторанти

 

Медицинската комисия на Българския футболен съюз изпрати серия от препоръки до клубовете от Първа и втора професионални лиги. Те са направени във връзка с шестте случая на коронавирус в България и опитите за ограничаване на разпространението му. Една от точките предвижда забрана футболистите да ползват градския транспорт и да посещават кафенета и ресторанти.

Сред направените препоръки са още лекарят на всеки клуб да направи вътрешна организация и контрол, да има всекидневна дезинфекция на съблекални, бани и клубен автобус, както и осигуряване на дезинфектиращи препарати.

Лекарите на отборите трябва да наблюдават всички служители всекидневно, като голямо внимание трябва да има за евентуални висока температура и кашлица. „Наложително е закупуването на скринингови тестове за COVID-19“, пише в препоръките.

Посочени са и мерки за действие при най-малко съмнение за заразяване на членове на клуба.

Припомняме, че след извънредното заседание на Министерски съвет в неделя и издадените от министъра на здравеопазването и министъра на спорта заповеди срещите от Първа и Втора лига този уикенд ще се играят без публика. Спрени до второ нареждане са двубоите от Трета лига, както и всички мачове при подрастващите. Левски, ЦСКА-София, Дунав (Русе), Черноморец (Бургас), Сливен, Верея и Берое прекратиха и тренировъчния процес в школите си. Частично такъв се провежда в Ботев и Локомотив в Пловдив, от Лудогорец пък ограничиха достъпа на външни лица до базата си в Разград.

Днес от Оперативния щаб излязоха с нови извънредни мерки съм спортните клубове и федерации. „Провеждането на спортни мероприятия на закрито да се ограничи до присъствието на 250 души като се осигури минимално разстояние от 1 метър между присъстващите или те да бъдат поставени през едно свободно седящо място. При международни спортни прояви участниците от страни, определени като рискови да са преминали 14 дневна изолация на територията на Република България. Става въпрос за състезания, които са в програмата за квалификация на олимпийските игри 2020“, обясни началникът на оперативния щаб и ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Провеждането на спортните мероприятия се преустановява. При невъзможност за отлагане или препланиране по изключение спортните прояви се провеждат без публика. Имаше планирани 467 мача от Втора лига, Трета лига и различни детски групи. Разбирате какъв е мащабът, който стои зад израза „спортни мероприятия“. Мащабите са много големи и се получава струпване на много хора“, каза още Началникът на Кризисния щаб ген. майор д-р Веницслав Мутафчийски.


image0 (9K)