Забраниха достъпа до САЩ на гражданите на няколко страни

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за „Защита на нацията от влизане на чуждестранни терористи в САЩ“.

Указът предвижда временно спиране на политиката по предоставяне на убежище. Освен това се забранява на гражданите на няколко мюсюлмански страни да влизат на територията на САЩ. За срок от три месеца на жителите на Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан няма да бъдат издавани визи. Изключение ще бъде направено за притежателите на дипломатически визи, за официалните представители на тези страни и за служители на международни организации.

„Въвеждам нови мерки за контрол, които да държат радикалните ислямски терористи вън от Съединените американски щати“. Това заяви Тръмп в Пентагона след церемонията по встъпването в длъжност на новия министър на отбраната Джеймс Матис.

„Не ги искаме тук. Искаме да сме сигурни, че не допускаме в страната си същите терористи, с които нашите войници се бият зад граница“.

Държавният глава на САЩ спомена загиналите при терористичните атаки на 11 септември 2001 година. Той каза, че неговата страна никога няма да забрави уроците, научени в онзи ден. Повечето терористи бяха от Саудитска Арабия, получили визи за САЩ.


image0 (9K)