Забранен ли е алкохолът за диабетиците?

Не, но с мярка и при спазването на определени правила, дори чаша червено вино пази от инсулт и Алцхаймер, обяснява ендокринологът д-р Вера Карамфилова.

[ad id=“263680″]

..

Диабетът не е присъда, нито е лишение от радостите на живота. Стига обаче пациентите да бъдат обучени от своите лекари как да контролират заболяването си, как да се хранят, какво е позволено и какво е забранено. За алкохолът и диабетът разговаряме с ендокринолога от „Александровска“ болница д-р Вера Карамфилова.

Няма пълна забрана за консумация на алкохол при диабетици. Позволява се до 600 мл бира или 200 мл  сухо вино или 75 мл концентрат за мъжете и половината от това количество за жените. Необходимо е да се изчислява в дневния калораж. Тези количества съотватстват на 2 алкохолни единици и имат 36 ккал.,обяснява д-р Карамфилова. И предупреждава, алкохолът е високо калоричен и само 1 грам чист алкохол се равнява на 7 ккал.

[ad id=“225664″]

..

„Когато се изчислява дневния калораж той също трябва да се вземе под внимание. Допустими количества са до 2-3 алкохолни единици дневно! Изчисляват се като се умножи градусът на алкохолната напитка по количеството алкохол в ml и се раздели на 1000. Пример: 200 мл червено вино Х 12 (алк. градуса) : 1000 = 2,4 алкохолни единици“, пресмята д-р Карамфилова.

И тук идва добрата новина. Значителен брой епидемиологични проучвания установяват, че умереният прием на алкохол и в частност на червено вино намалява риска от сърдечносъдова смърт, инсулт, болест на Алцхаймер и деменция, за разлика от пълното въздържание и прекомерната употреба. „Нарича се „Френският парадокс”, тъй като за първи път е установено при французите, които са известни любители на червената напитка“, разказва ендокринологът.

Но внимание – алкохолът не се матаболизира като глюкозата и може да понижи чернодробната глюкозна продукция и да доведе до хипоглекемии, особено когато се приема без храна. Ето защо се препоръчва при прием на алкохол да се консумира въглехидратна храна с цел да не се допусне алкохолна хипогликемия. Ако все пак се стигне до хипогликемия лекарят съветва диабетиците да прибегнат до златното правило  – прием на бързи въглехидрати т.е. захар, сладки напитки съдържащи захар и т.н., като количеството и вида зависи от тежестта на хипогликемията.

[ad id=“237001″]

..

„Когато говорим за консумация на алкохол, по-уязвими са хората с диабет тип 1, тъй като от една страна лечението с инсулин е по-рисково за хипогликемии и от друга чернодробната продукция на глюкоза при тях може да бъде засегната по различни механизми. За това те трябва да бъдат много внимателни при прием на алкохол и винаги да консумират с мярка и с прием на въглехидрати съобразени с дневния калораж и изчислените въглехидратни единици, т.е. обучението при тях е изключително важно“, категорична е д-р Карамфилова. Пациентите с тип 2 захарен диабет пък обичайно са с наднормено тегло или затлъстяване и те трябва да знаят, че алкохолът е втори по калоричност след мазнините.

„Съществуват всякакви съвети в интернет, но медиците са единодушни – инсулинът не трябва да се пропуска при прием на алкохол, напротив, това би довело до тежки метаболитни последствия за организма. Важно е да се знае, че алкохол трябва да се консумира с храна съдържаща въглехидрати и съобразена с дневния калориен прием. Особено значение има количеството допустимо за диабетици, както и преценката на инсулиновата доза съобразена с количеството приети въглехидрати“, посочва още д-р Вера Карамфилова.

Жулиета Недялкова

Източник: skener.news


image0 (9K)