Живот с по-малко стрес – вижте как

Харесва ни да мислим, че можем да покорим света. Вълнува ни знанието, че като хора можем да се занимаваме с няколко неща едновременно.

Ставаме сутрин рано, мием си зъбите, изпращаме съобщения до колегите си и шефа, след това грабваме чаша горещо кафе, обличаме се и се втурваме в поредния работен ден. Това темпо обаче трудно може да се поддържа за дълъг период от време.

Реалността е тази, която ни приземява. Лесно е да се оплакваме колко сме заети, но е факт, че всеки има нужда от повече време…

Сложете край на този безкраен кръг от задължения, отговорности и желания. Внесете няколко корекции в ежедневието си, за да се усещате по-балансирани и нормални, пише profit.bg и представя съветите на своите експерти.

1. Вземете бележник и планирайте задачите си

Когато задачите започват да ви затрудняват да ги запомняте, време е да се снабдите с удобен бележник. Записвайте там най-важното.

2. Научете се да казвате „не“

Това изкуство трябва да бъде овладяно възможно най-скоро. В противен случай прагът ви на раздразнителност и неудовлетвореност ще се понижи много.

3. Категоризирайте нещата, които са най-важни за вас – не правете компромиси с тях

Вашето семейство, вашите приятели, вашето легло… това са неща, на които си заслужава да обръщате внимание. Ако графикът ви ви принуждава да ги игнорирате, то определено имате проблем. По-малко сън, никакво време за скъп приятел… цената е прекалено висока.

4. Освободете време, което да посветите на изпълнението на определени задачи

Подготовката е ключът към успеха, когато става дума за усъвършенстване на умението ни да управляваме времето. Ако отлагането е проблем за вас, организирайте интервали от време, в които ще се заемате с конкретни задачи. Обозначете ги като спешни.

5. Съставете план на действие занапред

Не си струва да се претоварвате със стрес. Рискувате менталното си здраве. Затова се научете да съставяте планове. Ще се изненадате колко положително ще се отразят върху ежеднението ви. Ще внесат баланс. Ще се чувствате удовлетворени и вдъхновени да съставите следващия.


image0 (9K)