Живописната приказка на Чаирските езера

chairski_ezera (1)Чаирските езера са група от седем езера, намиращи се в Западните Родопи, в живописната защитена местност „Чаирите“. Те са естествени свлачищни езера, образувани под влиянието на свалчищни процеси на десния бряг на река Чаирска.

Най-известно от седемте езера е Синьото езеро, обградено от вековна гора. Падналите в него дървета му придават още повече тайнственост и романтичност.

[ad id=“236993″]

 Друго емблематично езеро е така нареченото Магическо езеро. Обвито в мъгла и обградено от дървета с причудливи форми, то ни пренася отново във вълшебните приказки. Според поверието, Магическото езеро е било обитавано от самодиви, които омагьосвали овчарите, подмамени от песните и танците им.

            Другите езера са наречени Голямото езеро (Големия гьол), Кадирев гьол, Средното езеро и Горното езеро.

[ad id=“226585″]

            За да се осигури комфорт на посетителите, в местността са изградени мостчета и беседка, от където да съзерцават неописуемата красота на Чаирските езера.

В непосредтвена близост до езерата се намират безбрежни ливади, които дават възможност на посетителите да се наслаждават и на прекрасната многообразна растителност на Родопите. От тук идва и името на местността Чаирски езера, чаир, идващо от турски значи ливада.

Чаирските езера ще ви грабнат с изумителната си красота, с кристално чистата си родопска вода и дълбоката си вековна гора.


image0 (9K)