Живовляк – билката, за която знаем всички, но не достатъчно

Живовляк – билката, за която знаем всички, но не достатъчно. Има го навсякъде почти, но не му обръщаме внимание, някои дори го смятат за бурен. А той е билка, която лекува много болести.

Трябва да знаем, че има няколко вида живовляк и всеки вид се използва в народната медицина за лечение на различни заболявания.

Широколист живовляк – той има елипсовидни, широки листа и е разпространен в цяла Европа.

Изключително полезен при заболявания на нервната система, храносмилателната система, чернодробни заболявания, заболявания на пикочните пътища, заболявания на половата система, заболявания на дихателните пътища.

Лечебните свойства на широколистния живовляк се дължат на съдържащите се в него танини, , флавоноиди, минерали, витамин К и други.

Той се прилага успешно и при различни натъртвания, охлузвания, рани, артрит и т. н.

Теснолист живовляк – този вид от билката се нарича още и дълголистен или остролистен живовляк. Разпространен е в България и в Европа.

Листата на билката, в които се съдържат слузни вещества, ензими, лимонена киселина, витамин К, С, А, флавоноиди, каротини, сапонини и други се  прилагат за лечение на възпаления на горните дихателни пътища, остри и хронични бронхити, пневмонии, язви на стомаха, за лечение на рани, кожни заболявания и други.

Индийски живовляк – този вид се среща както в Европа, така и в Америка и Азия.

Ценното на този вид билка са неговите фибри, които се използват за профилактика на перисталтиката на червата, при запек или стомашно чревни разстройства.

Благодарение на разтворимите си фибри, индийският вид често присъства и в диетите, тъй като при приема на фибрите се създава чувство на ситост.

Индийският живовляк понижава и нивата на лошия холестерол и е много добро газогонно средство.

Източник: Здраве за всички


image0 (9K)