Живко Тодоров: Трябва да намерим добри инвеститори през слeдващите години

Акценти от интервюто на Живко Тодоров, член на ИК на ГЕРБ и кмет на Стара Загора, с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита” по “Радио К2”

Предстоящите избори
 “Вие бяхте с втори резултат по брой гласоподаватели за Вашата кметска кандидатура на местните избори. Това какъв знак е – за Вас лично като кмет на Стара Загора, вече трети мандат?” попита Беновска.

Тодоров се радва, че жителите на Стара Загора го припознават и е благодарен за тяхното доверие и се опитва да го оправдава с работата си, за да им осигури това, от което имат нужда. Кметът на Стара Загора смята, че доста сериозно се води предизборната кампания през последните 6-7 месеца и счита, че всички играчи са се заявили. Според него, както на всички досегашни избори, в които са се включили нови играчи, сега има много такива, които имат претенции да бъдат фактор в българската политика, но изборите ще регулират това, защото мераците са повече, отколкото реалните предпоставки.

ИК продължава активно да работи, но не толкова публично, а и самата обстановка не го позволява, защото от март 2020 година се е променил начинът на работа поради ограничителните мерки.  В момента е фазата на редена на листите и там ще попаднат само хора, които са спечелили авторитета си благодарение на своите действия през последните няколко години и няма да бъдат допускани хора, чиито действия са компрометирали партията. “ГЕРБ смятам, че има много добре организирани, много добре подредени структури, има много кметове, общински съветници и при нас нещата са доста ясни от тази гледна точка. Има много отломки, хора, които са недоволни по един или по друг начин от това, че не са намерили личното си присъствие в политиката и прескочиха в други партии, но аз считам, че те не са ни нужни на този етап, защото с действията си са показали, че нямат място в партия ГЕРБ” коментира Тодоров.
Най-големият опонент е БСП. Разликата между ГЕРБ и останалите партии е, че ГЕРБ не се бори за това да влезе в парламента. ГЕРБ се бори, както винаги, да бъде първа политическа сила, така че разликата е много голяма в целите, в начина на постигане и разбира се в авторитета” подчерта Тодоров.
Интригите около Бойко Борисов, другите партии и техните приоритети
Живко Тодоров смята, че много хора не знаят какво правят в политиката и още когато чуе основните приоритети на опонентите и когато те са свързани с това ГЕРБ да не влезе в следващото управление, се пита как е възможно това да е основен приоритет. “Не да се борят за това, например, България да бъде по-добро място за живеене, да се развива по-добре, за гражданите на България да бъде по-хубаво, а ГЕРБ да не влезе в следващото управление? Виждаме колко партии твърдят именно това и това им е основният приоритет. Може ли в основата на това да седи тяхното желание за явяване на избори? Има нещо нередно. Това не може да е основен приоритет на една партия. Аз считам, че доста непрофесионално се подхожда от страна на доста мераклии и наистина за тези избори те са много и в същото време те не са подредили собствените си приоритети. Приоритет за една партия може да бъде единствено и само това България да се развива по-добре и да има по-добри условия за хората в нея” коментира Тодоров.

 “Много е интересно, когато предварително някои играчи тръгват да заявяват с кого ще се коалират и с кого няма. Смятам, че едно такова предварително дамгосване на една или друга партия се прави с цел да се спечелят някакви избиратели, но всичко е дотам. Трябва да се разглеждат всички партии в българската политика като възможни партньори, без значение кои са те и трябва да се работи на професионално ниво, а именно да се гледат качествата и кой в каква ситуация може да бъде полезен” смята Тодоров. Той подчерта, че от прекалено много делене в политиката през последните години са се създали много граници и политиците се чудят как да ги преодоляват.
Кметът на Стара Загора счита, че трябва да има повече разговори между партиите и по-малко емоции в тях, защото това не е емоционално поле, а място, където да се мисли и действа за развитието на държавата. “С Вас неведнъж сме говорили, че е крайно време да се начертаят приоритетите на държавата за следващите 10-15-20 години, така че в частта на тези приоритети трябва да участват всички партии – ГЕРБ, БСП, ДПС, другите десни партии… те трябва да участват в писането на приоритетите, за да няма промяна в тях и да може да поемем по един траен курс напред, който да следваме. А кой ще изпълнява тези програми – това казват българските граждани и избирателите, които ще отидат само след няколко месеца до урните” подчерта Тодоров.
Управлението на ГЕРБ
Партия ГЕРБ е оставила трайна следа с усилията и средствата, които са вложени – инфраструктура, икономика и колкото и да се говори против това Тодоров смята, че е постигнато много и всички помнят каква е била България преди 10 години  – инфраструктура, училища, детски градини, културни и социални аспекти. Кметът на Стара Загора потвърди, че дългото време на власт води до трупане на негативи, защото хората с право искат да живеят все по-добре, но това не означава, че нищо не е направено или то не е достатъчно. Тодоров каза, че по цял свят се случват наводнения и свлачища и това не е чрезвичайно, но е важно да има желание всичко това да се подобрява. “Единствено премиерът Борисов гарантира по-сериозен контрол и тези, които не си вършат работата получават заслуженото си, защото в годините се виждали всякакви неща. Нека се върнем 2013-2014 година и да си спомним какво се случи за 1 година, как падна управлението тогава, как събориха КТБ и парите на вложителите бяха буквално разграбени, така че правейки сравнение с всичко, което е в момента на политическия хоризонт, считам, че най-добрата алтернатива е именно ГЕРБ” подчерта Тодоров.
Медиите и техните собственици
Тодоров каза, че е особено внимателен, когато има намеса на политиката в медиите, защото това не трябва да се прави в никакъв случай, освен за да регулира медийния пазар и да гарантира независимост и безпристрастност към всички. “Политиците разполагат с, може би, най-големия жокер в случая, а именно това е да регулират със законодателство медийната среда – тя трябва да гарантира безпристрастност и независимост на медиите и не толкова самите собственици. Какво значение има кой е собственикът, ако има ясни и точни правила за всички” каза Тодоров и смята, че усилията на следващия парламент трябва да са насочени в тази посока, а не да се търси какви са собствениците.

Зелената сделка и миннодобивната промишленост; Индустриална зона в Стара Загора
Какви са мерките, които взимате в подготовка за закриване на мините или в усилие да се удължи тяхното съществуване, защото друг път сме говорили пак – около 300 000 души с техните семейства вероятно ще бъдат засегнати от затварянето на мините?” попита Беновска.

Кметът на Стара Загора каза, че държавата многократно е подкрепила тази политика и рано или късно това ще се случи. Тодоров подчерта, че освен Стара Загора и Раднево и Гълъбово са много засегнати и ще бъде предложена алтернатива за създаване и изграждане на огромна индустриална зона на повече от 2400 декара на територията на бившето летище в Стара Загора, за да бъдат привлечени инвеститори – едни работни места трябва да бъдат заменени с други работни места, които да бъдат също с висока добавена стойност и добро заплащане. “Трябва да намерим добри инвеститори през следващите години, работим вече по този проект. С този проект ще кандидатстваме по Зелена сделка, така че осигурим работни места за хората от региона и те да не се притесняват за своето препитание и бъдеще. Ако тръгнем да гледаме какви ще бъдат плюсовете и минусите, безспорно и в единия, и в другия случаи има доста минуси и плюсове” смята Тодоров. Той отбеляза, че въздухът ще стане по-чист, а това е чувствителна тема за жителите на Стара Загора. Кметът подчерта, че на местно ниво могат да работят с всички партии по тази тема и имат консенсус по отношение на това как трябва да подходят към Зелената сделка.

Бюджетните приоритети на Стара Загора
Беновска попита кмета на Стара Загора какви са бюджетните приоритети за града във време на избори. Кметът съобщи, че инфраструктурата, образованието и културата са основните приоритети на общината – поддръжка на улици и пътища, които са на територията на общината, ремонтиране на училища, изграждане на нова детска градина, училище и гимназия за талантливи деца в сферата на математиката, информатиката и компютърните науки; ремонт на драматичния и летния театър в Стара Загора.

Кметският пост трети мандат, свършената работа и предстоящото
Живко Тодоров каза, че се чувства полезен с това, което прави и докато се чувства така, ще бъде на политическия терен и в момента, в който усети, че няма какво да даде в професионален план, ще напусне, защото човек трябва да умее да си дава самооценка.

Кметът на Стара Загора заяви, че никога не би използвал поста си, за да влияе по някакъв начин на политическата кампания, защото човек трябва да се доказва сам с работата си и е сигурен, че много от гражданите на Стара Загора ще оценят това, което е направено, с помощта и на държавата, защото много неща са се направили и заради това, че ГЕРБ е в управлението. Кметът сподели, че парите, отпуснати за спортна зала, която премиерът е обещал преди няколко години, ще дадат възможност да се построи многофункционална залата, която да се използва и за концерти и за бизнесмероприятия. “Трябва да се показва това, което е направено и ако хората, разбира се, считат, че това е важно – ще подкрепят. Аз съм сигурен, гледайки кои са алтернативните играчи на терена,  че ГЕРБ е най-сериозният претендент за първото място на тези избори”, каза Тодоров.

Тодоров сподели, че преди две седмици са се чули с премиера по повод работата им заедно и предстоящите мероприятия по изграждането на спортната зала. “Имаме премиер, който се интересува от въпросите на местната власт и това, което се случва по регионите. Не мисля, че е имало друг такъв” подчерта Тодоров. Когато дойде момента – ще обявят посещението на Бойко Борисовв Стара Загора във връзка със спортната зала.


image0 (9K)