Живко Тодоров: „Уважаваме решението на съда относно д-р Ангел Динев. Негово право е да встъпи в длъжност“

Върховният касационен съд потвърди решението на Окръжен съд Стара Загора от 2016 година, с което бе възстановен на работа бившият директор на Регионалния исторически музей д-р Ангел Динев.
Според върховните съдии предприетите от него действия не могат да бъдат квалифицирани като тежко нарушение, което да даде основание за налагане на най-тежкото дисциплинарно наказание, а уволнението е незаконосъобразно и следва да бъде отменено.
През август 2015 година Ангел Динев бе уволнен дисциплинарно от неговия работодател Община, Стара Загора със заповед на кмета на общината Живко Тодоров. Поводът за уволнение бе, че е открил конкурс за заемане на академична длъжност „доцент“ по научна специалност „История на България“. Според работодателя тогава не са били налични законови основания за това и действието бе изтълкувано като злоупотреба с доверието и като уронване на доброто име на ръководената от него институция.

[ad id=“225664″]

Неофициално формулираното мнение е, че въпросният конкурс е за самия директор, или най-малкото има такава вероятност.
Според окръжните съдии уволнението е било извършено неправилно и незаконосъобразно, липсвали данни за злоупотреба с доверието и доброто име на работодателя. От събраните по делото доказателство съдът стигнал до извода, че заповедта на кмета е незаконосъобразна и следва да бъде изцяло отменена. Решението бе обжалвано пред Върховен касационен съд.

За ЗАРАТА кметът на Стара Загора Живко Тодоров коментира: „Уважаваме решението на съда относно д-р Ангел Динев. Негово право е да встъпи в длъжност. Тогава сме преценили, че има проблем и нарушение, взели сме съответното решение. Меродавно, разбира се, е решението на съда и го приемаме.“


image0 (9K)