Живко Тодоров: Приемам резултата като огромна отговорност и предизвикателство с работа да спечеля доверието и на онези, които не са ме подкрепили

На първата си пресконференция днес, след като бе избран за кмет на община Стара Загора за трети мандат, Живко Тодоров каза: Брагодаря за подкрепата!  Приемам резултата като огромна отговорност и предизвикателство с работа да спечеля доверието и на онези, които не са ме подкрепили

Основната критика към мен и екипа ми, съответно основното изискване е, да се повиши качеството на реализация на проектите. И ще го направим веднага. Започваме срещи с всички фирми – от улично осветление и ВиК до строителни…, за да поставим ясни още по-високи изисквания за качеството на изпълнение на проектитеорганизацията на движение при изпълнението им, комплексни действия между различните фирми, спазване на сроковете за изпълнение, почистване и привеждане на средата в перфектен вид след финала. И не само ще ги поставим, но и стриктно ще следим за изпълнението. Знаете, че буквално преди дни направихме първа копка за Скейт парка и Индустриална зона „Загоре“. Предстои старта по проектите за „Руския пазар“, Зоопарка, Летния театър, Станционната градина, Многофункционалната зала в Новия парк и др.

Чака ни много работа, защото изборите показаха, че мнозинството старозагорци застават зад програмата и приоритетите, които представих. 20 000 гласа е разликата между подадените за кмет и партийната листа. Това е още едно послание – да работя с максимално широк кръг от гражданството. Разбрахме го още преди изборите и това бе причината да включим в листата уважавани, доказали се личности, които не са членове на ГЕРБ. Почти всички са избрани за общински съветници, а в програмата си съм поставил ясни, точни, надпартийни приоритети. Мисля, че това бе оценено, защото местната власт е надпартийна. Тя касае живота на всяко семейство, перспективата пред всеки човек. Да, имаме малко по-малко общински съветници, но това е логично. Друга е ситуацията в страната. На предишните избори негативизмът бе в полза на ГЕРБ – бе непосредствено след правителството на Орешарски и спрените еврофондове, и срутената банка. Сега управлява ГЕРБ. Всеки, който управлява понася негативи – така е в цял свят. Защото управляваш ли, задължително трябва да работиш пред очите на всички, да правиш грешки – неизбежни са в каквато и да е работа и съответно да търпиш негативи и критика. Така че на този фон, смятам, че се представихме добре.

Още една тенденция се очерта ясно и не само в нашата община, а навсякъде в страната. Хората искат да видят във властта млади, работливи, знаещи и можещи хора – искат промяна в политическата класа въобще.

Благодаря на всички участници в предизборната кампания за добрия тон, за коректността и интелигентно защитаваните тези. Някой каза току що, че съм „бил“ останалите. Не, не бих използвал подобни думи. Всички ние се борихме за доверието на гражданите, а не за да се победим един друг. Така мисля. И това, че моята програма в най-голяма степен е спечелила това доверие, не омаловажава чисто човешките и експертни качества на който и да е от останалите кандидати за кмет. Отнасям се с уважение към проф. Върляков и към всеки един от опонентите си. В това отношение мисля, че много места в страната ни, включително столицата, могат да се учат от Стара Загора.

Ще се срещна с почти всички новоизбрани групи общински съветници авансово, за да можем да обменим идеи, да подберем заедно най-важните приоритети от техните програми и заедно да ги осъществяваме. В Стара Загора живеят различни хора, с различни убеждения и в всеки от тях трябва да се чувства представен в местната власт. В администрацията и досега работят хора с различни политически пристрастия и това ни най-малко не е попречило на работата им, така че защо да не се помисли още по-задълбочено и в тази посока (последното е в отговор на въпрос към кмета би ли назначил зам.-кмет от опонентите си на изборите). Едва след това ще правим планове да има ли и каква промяна в екипа.

И тъй като отново се чува, че ще заминавам нанякъде и ще правя друга кариера, неко още веднъж ясно да кажа – избрал съм да бъда кмет на Стара Загора и ще бъда кмет на Стара Загора докато изпълня заявената от мен програма и обещанията си пред гражданите. Не търся друг вид политическа кариера на този етап.