Живко Тодоров отговаря защо се строи и ремонтира едновременно в целия град

В последно време фейсбук групите в Стара Загора не спират да питат защо се строи, ремонтира и реконструира едновременно в целия град? Само тази година ли ще бъде така? Как ще изглежда Аязмото в завършен вид? Центъра? Какво става с проекта за скейт парк и т.н.

Любопитното е, че докато ставаше въпрос за това колко много одобрени проекти има Общината и колко много милиони ще влязат в Стара Загора, всички се радваха. Когато започна върховата реализация, започнаха фейсбук лозунгите: „Мрънкаме! Имаме право да мрънкаме и искаме да мрънкаме“ и „Не знаем какви са проектите, но всичко ще е лошо и грозно“. Едва ли толкова мащабна работа ще е безпроблемна, но може би е допустимо да си представим, че Стара Загора ще изглежда по-добре и в нея ще се живее по-добре, когато отминат днешните ограничения и неуредици, които всички търпим.

За читателите на ЗАРАТА, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, отговаря:

Защо всички ремонти, строежи и реконструкции се правят едновременно?

Живко Тодоров: Първо, Оперативните програми имат съответните строкове. Ние веднага, след като те бяха отворени, сме подали проектите, които вече бяхме изработили. Веднага след одобряването им, тръгнахме по всички опции. По ОП „Градска среда“ се правят Аязмото и центъра. По „Образователна инфраструктура“ са училищата и детските градини. По ОП „Транспорт“ са моста, заедно с автоматичната система за таксуване, видеонаблюдението и светофарите.

Има една специфика – ако на есен сме постигнали етапната цел да усвоим по договорите, които имаме минимум 11 млн. лв., ще получим от ОП още 5 млн. лв., с които да изпълним резервните ни проекти за Станционната градина и Летния театър. С истински Летен театър, проектът за Аязмото ще добие окончателния си вид, а след като държавата догодина ще ремонтира гара Стара Загора, би било престъпление да оставим Станционната градина в този вид –  получаваме оплаквания от старозагорци всеки ден.

Тази е причината да задействаме всички проекти. Да, ще го направим по трудния начин, всички ще изтърпим неудобствата, но Стара Загора ще има още две изключително важни за облика на града придобивки.

Що се отнася до инвестиционната програма, по която се правят текущите ремонти на  ул. „Отец Паисий“ и ул. „Руски“ – просто не може да се отлагат повече. Улиците са в плачевно състояние са, а са възлови за града. ВиК мина и смени всичко по „Отец Паисий“ и тя не може да остане така – „на разкопки“. „Руски“ е главна артерия в центъра. Като се направи пешеходната зона, „Руски трябва да е с нов асфалт, с нови тротоари – ще поема огромен поток.

Кога ще добият старозагорци поне приблизителна представа какво точно и как се прави в момента?

Живко Тодоров: Около 5-ти октомври ще видят града си в нов облик и съм убеден, че ще им хареса.

Всяко лято се прави сериозен проект: „Самара“ 3, „Три чучура“, кръговото край Била 1… Приключваме ли с проектите тази година, или ще се работи и догодина?

Живко Тодоров: Догодина ще се прави разширението на Новия парк – ще стигне до кв. „Казански“. Ще правим ул. „Капитан Петко войвода“ с 4 ленти и „Руския пазар“. Като затворим догодина там, тогава ли да правим и днешните ремонти? Предстои да разкопаем и целия кв. „Самара“ 1. За него имаме спечелен проект по ПУДОС за цялостна подмяна на ВиК мрежа и асфалтиране на улиците. Работили сме така, че да бъдат реализирани всички наши проекти и да се намерят нужните средства за това. Намерили сме ги. Реализираме проектите. И наистина не разбирам хората, които казват: „Ама много се прави“. По-добре ли е нищо да не се прави и докога? Докато аз съм кмет, ще се работи. Ще се работи много. Моите избиратели са ме избрали за това. Ако не го искат, съгражданите ми имат и друга опция – да си изберат следващия път кмет, който нищо да не прави.

Моята визия е, че този град трябва да се развива. Че трябва да се реализира всяка положителна промяна и не само днес. Перспективата: Стара Загора – град със затихващи функции, за мен не е опция. Не разбирам и хейта, който непрекъснато върви, без всъщност никой да е дошъл да се запознае с нещата. Прочетох, че трафикът нямало да се разтовари като се направи моста с 4 платна. Как? Долу се правят две кръгови – не е само моста. Някой пробвал ли е скоро да се включи на ляв завой по „Славянска“ като слиза от моста? Как става това в час – пик. Пробвал съм – много трудно става. С двете добре и съвременно направени кръгови ще е съвсем различно. Някой наясно ли е, че под „Патриарх Евтимий“ на „Христо Ботев“, като се слиза от моста, ние правим още една допълнителна лента за надясно. Защото в момента има две ленти „направо“, но едната е задръстена с автомобили, които завиват надясно и изчакват пешеходците – постоянен поток, особено край болницата. С новата лента за надясно, двете „на право“ ще станат наистина две и движението ще се разтовари и там. Когато е по-важно да хейтим, да обясним как нищо добро не може да стане, вместо поне да се запознаем реално с нещата и да помогнем да се случи хубавото, трудно се върви напред.

По моста ще има и велоалея. Досега по него и пешеходец не можеше да мине безопасно.

Центъра? Наскоро чух коментар, че той просто няма как да стане хубав, но не разбрах защо…

Живко Тодоров: Центърът е по проект на страхотни млади архитекти – интересен, различен, свеж. Прави се с гранит – по-скъп материал, но на практика вечен. Няма да има нужда от ремонти, няма да има напукани и счупени плочи. Сигурен съм, че старозагорци ще го харесат и оценят, защото притежават естетичен вкус, имат култура и усет за съвременна градска среда. Би трябвало не малка част от гражданите да са видяли проекта по време на обсъжданията. Медиите го публикуваха… на сайта на Общината го има. Всички проекти могат да бъдат видяни от всеки.

Защо всички алеи на Аязмото се правят наведнъж?

Там се появи проблем. Проектантът беше дал алеите и с над 5% наклон само с тревни фуги и пясъчна основа отдолу. Само че, още при първите по-проливни дъждове стана ясно, че така няма да се получи – обилната вода влачи, смива и ги разваля изключително бързо. Наложи се да се сложи цементова замазка навсякъде, където наклонът е над 5%. Ще бъде обновена и алеята до чешмата, която досега непрекъснато тъне в кал. Нека изчакат малко старозагорци преди оценките. И нека не забравят, че освен туристи и здрави хора, Аязмото имат право да посещават също майки с колички, хора с двигателни увреждания… Хайде да не мислим само за себе си!

Докъде стигнаха нещата с проекта за скейт парка?

Живко Тодоров: Ще направим всичко възможно другото лято любителите на екстремни спортове да имат своето място в Стара Загора и то да е наистина добро. Проектът е готов. Проектантите са хора с визия и са избрани от самите младежи. Възлагането на проекта и Обществените поръчки за материалите, които трябва да са изключително качествени, ще станат през есента. По съоръжението трябва да се работи качествено и внимателно, за да отговаря на всички изисквания – и за безопасност, и за отлични спортни възможности. Ще се строи заедно с разширението на Новия парк.


image0 (9K)