Живко Тодоров остава кмет на Стара Загора, няма да става депутат

На днешното съвещание с областните координатори на партия ГЕРБ е било сведено важно условие от националния лидер Бойко Борисов, което е било пропуснато при подготовка на комюникето за медиите и местните структури, засягащо започващите номинации за кандидат-депутати. Така кметът на Стара Загора Живко Тодоров няма да може да бъде номиниран за народен представител и ще си остане градоначалник до края на своя мандат.

Бойко Борисов и кметът на Стара Загора Живко Тодоров

Докато всички министри, които според Борисов са били успешни в този мандат, ще бъдат възнаградени с челна позиция в листа, към кметовете си лидерът е пуснал и остра секира. Независимо каква подкрепа има съответният градоначалник сред актива си на местно ниво, той няма да получи право да попадне в листа за депутати. По тази причина още с днешна дата желаещите да номинират до трима членове сред изявените в съответната община, да не си правят труда сред тях да попада име на кмет.

Няма да се приемат номинации от граждани, които не са членове на партията. Сред предложените могат да са активисти на ГЕРБ и гражданска квота, не е ясно дали могат да се посочват и имена на членове на СДС. За СДС ще има задължителна бройка в листите. Това е новост – включването на коалиционния партньор, доказал се като коректен през последните 2 години.

Досега кандидатите се подреждаха в листа по време на общинска конференция и се комплектоваха на областно съвещание, преди да стигнат до Изпълкома. Да се провежда конференция онлайн обаче е било крайно неприемливо в условия на пандемия. Затова ръководителите на ГЕРБ на национално ниво са се спрели на вариант всеки от желаещите да номинира, да се яви лично в съответния общински офиси.

Срокът започна да тече от днес и ще приключи на 8 февруари. Живко Тодоров остава кмет, няма да бъде включен в депутатските листи.

 

 


image0 (9K)