Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Не искам в говоренето за Общината да се замесват партии, тя е на всички граждани

Готов съм чрез вашата медия да отговарям на всеки пиперлив въпрос, или препоръка. Нека направим рубриката „Подай сигнал до кмета“!

Zhivko-Todorov-365-2

– Г-н Тодоров, как се чувства местната власт по време на служебно правителство. Бизнесът се оплаква, че институциите на практика не работят, а Вие?
– Не сме усетили проблем към момента. Така сме си подредили нещата, че да не сме прекалено зависими от функционирането на националните институции. Разбира се, това, което мен ме интересува и очаквам от следващото правителство, е да ни отпуснат 5-те млн. лв. за Новия парк, защото е договорено и обещано. Ние си търсим обещаното от държавата. Що отнася до другите ни проекти – задвижили сме ги. За нас това е време на трескава подготовка за по-топлите дни, в които вече ще можем активно да работим. След март месец трябва да сме приключили с всички процедури. Приехме Бюджета на Общината преди няколко дни – остава да действаме. Искам да благодаря на всички общински съветници, включително на съветниците от БСП, за конструктивния диалог, за това, че в крайна сметка имаме един много добър Бюджет, на базата на който много проблеми ще могат да се решат. Образованието ни е първи приоритет и сме отделили сериозни средства за училища и детски градини. Ще бъдт ремонтирани: Търговската гимназия, Гимназията по ветеринарна медицина, 9 ОУ, СОУ „Железник“, ГПЧЕ „Ромен Ролан“, детски градини, няколко физкултурни салона – на училищата „Паисий Хилендарски“, СОУ „Максим Горки“, СОУ“Георги Райчев“…
Едновременно с това още много неща ще се случат за оформлението на градската среда – започваме проекта за Аязмото, проекта за пешеходната зона. Работим си тихо, без много шу в момента – хората ще видят резултатите. Имаше няколко обществени обсъждания за Аязмото. Архитектите дадоха решението. Камарата на архитектите – най-компетентният орган в този случай, одобри изцяло проекта. Естествено, винаги ще има хора и с други идеи, с други виждания, но все пак по закон архитектите са онези, които са оторизирани да проектират. В момента правим конкурс за концертната зала на Синдикалния дом. Ако някой не е разбрал или чул, да знае, че се прави такъв проект – да даде мнение в Общината, ако има интересни идеи. Конкурс ще пуснем и за „Руския пазар“ с желанието там да стане един съвременен, подреден и удобен за търговия терен. Улицата също ще трябва да стане с повече платна – ако някой гражданин има визия, може да я сподели. Ето, кръговото край „Била I“ го пуснахме. Имаше и за него коментари, че ще доведе до множество катастрофи, че няма да е ефективно. Виждате – нищо подобно. Вече няма задръствания, отворени са транспортните улици и всичко си е наред, кръговото работи перфектно.

Ще направим тази година с четири платна моста, който свързва града с индустриалната зона и кв. „Кольо Ганчев“. Ще бъдат изведени връзки към другите транспортни възли – много важен и добър проект. Ще бъдат санирани много сгради и последна ще е сградата на Общината. Дограмата й е стара и се разходват прекалено много средства за отоплението или охлаждането й – това трябва да спре. Площадът пред Общината също ще бъде направен. Сградата на Метрологията ще стане кооперация със социални жилища. Правим нужното да довършим проекта за „Три чучура-север“ с новите улици и тротоари, музеят „Литературна Стара Загора“… ще станат тази година.
Какво се случва с басейна в центъра на града? Забави се сериозно.
– Басейнът вече е напълно готов, чакаме само акт 16. Има назначена комисия от РДНСК, чакаме я да мине до десетина дни, за да направим официално откриване. Басейнът стана перфектен обект, решихме проблемите там. Разговарях с Мартин Заимов, който обикаля из цялата страна и наблюдава подобни проекти, оценката му бе много висока. Залата по художествена гимнастита също завършваме вече. С други думи, ако някой използва тези неща и атакува постигнатото като част от предизборната си борба в момента, това си е негов проблем. Да, басейнът се оскъпи, но се оскъпи заради абсолютната необходимост от укрепване. Не можем да пуснем подобно съоръжение и подобна сграда да функцонират под риск. И не е вярно, че ако се построи нов басейн, ще е по-евтино. Ако някой има някакви реални данни за злоупотреби срещу когото и да е, вместо да говори, да си ги подаде в прокуратурата. Ние сме спокойни – и за документация, и за работата на комисиите, констатирали нужното, и за проектите – строителният надзор, проектантите, изпълнителите, винаги са работили заедно, извършвали са съвместно наблюдение, всеки ден се гледа всеки направен милиметър.
Всеки обект, правен от Общината, е бил с добра мисъл и когато е имало грешки, изпълнителят е бил задължаван да си ги оправи сам за своя сметка. Никога не сме плащали нещо два пъти. Имали сме например много претенции към ПиЕсАй, връщали сме ги да доработват не веднъж – те самите могат да ви кажат. Обадих им се в края на миналата седмица и им казах, че където са се образували пукнатини в асфалта от снега и водата, ще си ги оправят сами за своя сметка. Тротоари – пропаднали, или с разрушени плочки – също. Нека е ясно за всички хора, публикуващи апокалиптични постове във Фейсбук – може би ще им е странно, но не става въпрос за далавери. При всяка работа могат да се появят проблеми, скрити дефекти и т.н. Работи се в много големи мащаби. Над 300 000 кв. м само тротоари сме направили за 4 години. Може да има 20 или 30 кв.м с проблем, но на фона на 300 000? Дали наистина заслужава укор Общината, особено при положение, че тротоарите не бяха пипвани 27 години – изкъртени, пропаднали, още с базалтовите плочки от социализма. Благодарение на всички обществени поръчки, които сме направили, цената за асфалтиране в Стара Загора и за изграждане на тротоари е паднала с над 30% на кв. м. Нали си представяте какво означава това в пари за 4 години – милиони спестени. За почистването на Стара Загора – също. По завареният от мен договор с „Нелсен чистота“ се плащаха 7,5 млн. лв. годишно. След като го прекратихме, плащаме 6 млн.лв. – по 1,5 млн. лв. пестим всяка година. Със спестените, именно покрай обществените поръчки и новите договори средства, правим много повече. Знаете какво стана по отношение на „паяците“. Общината имаше само един и неправилното паркиране бе повсеместно в Стара Загора. Наехме фирма за тази дейност, за да не инвестираме ние в закупуване на „паяци“ и само сме печелили, защото се внасяха средства в Общината без тя да се ангажира с дейността. На хората обаче не им хареса някой да печели от паркирането, заявиха го и ето – прекратихме договора.
– Може би тонът в социалните мрежи просто е продиктуван от началото на политическата битка преди парламентарните избори?
– Това е причината, но аз не съм съгласен Общината да се асоциира с която и да е политическа партия, включително с ГЕРБ. От момента, в който съм станал кмет, аз съм кмет на всички граждани и съм го доказал. Изобщо не искам в говоренето за Общината да се замесват партии, тя е на всички граждани.
Оказа се, че Стара Загора далеч не е сред силно замърсените български градове по отношение на въздуха. Новите автобуси и тролейбуси, които въведохте в градския транспорт, допринесоха ли да се намали замърсяването?
– Разбира се. Планирали сме да направим още много за по-високото ниво на градския транспорт – ще се въведе модерна европейска автоматична система за таксуване, видеонаблюдение по кръстовищата и интелигентни светофари. Стартираме в средата на годината. И нека пак да повторя нещо, което често казвам – здравето ли е по-важно, или данъците за колите? Струва ли си да отидем на 100 или 500 метра на кафе с колата? Защо?
Стара Загора е малък град, всичко е на 2 спирки с автобуса и все пак всеки иска с колата си да отиде до работното си място и да паркира там, до магазина, театъра или заведението – също. Това никъде в Европа го няма. 1 лв. е билетчето за градския транспорт при това с нови, удобни, климатизирани автобуси и тролеи – защо трябва да е по-скъпо(личният транспорт винаги е по-скъп, особено ако паркираш в Зелената зона) и най-важното – нездравословно? Хората трябва да започнат да вървят повече пеш и да пътуват с градски транспорт като в цивилизования свят. Такава е тенденцията и вероятно ще срещнем сериозен отпор и негативизъм, но местната власт трябва да развива добрите с оглед на бъдещето практики, да се грижи за здравето на гражданите – с навиците и мързела си те сами трябва да се справят, ако са им проблем. Данъците на старите автомобили в момента са по-ниски от тези за новите – няма логика в това и е нужна промяна, а над 50% от колите ни са на над 20 г.
Готов съм чрез вашата медия да отговарям на всеки пиперлив въпрос, или препоръка. Нека направим рубриката „Подай сигнал до кмета“! Ако щете за всяка дупка на улицата или плочки на тротоара… Готов съм да реагирам до 24 часа. Искам хората да видят, че няма нищо скрито-покрито – ще посочвам фирмата-изпълнител, която ще отстрани съответната нередност. Всичките ни изпълнители са готови да си поемат ангажиментите. Администрацията – също. Надявам се и гражданите на общината ни.

 

 


image0 (9K)