Живко Тодоров, кмет на Стара Загора: Скейт парк ще има, но на друго място и със сертифицирано оборудване

На въпроса на ЗАРАТА защо култовият за старозагорската младеж скейт парк бе разрушен, кметът на Стара Загора Живко Тодоров отговори: „Истината е, че скейт парка от самото начало на съществуването си е абсолютно незаконен. Бе проявена търпимост буквално до последния момент, но експертна проверка показа, че съоръженията, които не са сертифицирани и не отговарят на каквито и да е изисквания за безопасност, вече са буквално опасни, част от тях са и корозирали. Длъжен съм да ги отстраня, в противен случай нося пряка отговорност, ако на площадката се случи произшествие. Нека вихрещите се из групите хора помислят дали при нещастие с дете или млад човек там, коментарите им нямаше да бъдат: „Защо и по чия вина се случи това и как Общината е допуснала незаконни, несертифицирани и необезопасени съоръжения в града ни, да са причина за осакатяване и недай Боже, загуба на живот?“. Няма как да продължи повече този безсмислен и неоправдан риск.

Добрата новина е, че в понеделник – 2 октомври е срещата ми с фирма – производител на оборудване за скейт паркове на европейско ниво, която ще предостави нужните съоръжения за старозагорския такъв. Ще бъде сменено и мястото на площадката заради множеството официално внесени оплаквания на живущите в близост до доскорошната площадка от шума на нея и внесените от РЗИ в Общината протоколи, че нивото на шума наистина е по-високо от допустимото за жилищен район. За радост място има достатъчно в разширението на Новия парк и то е далеч от жилищни блокове. Единствената лоша новина е, че няма как нещата да се случат веднага и поне няколко месеца любителите на тези видове спорт ще трябва да издържат без площадка“.

ЗАРАТА напомня на изпълнителите на бъдещия скейт парк, че особено важна е настилката. Всъщност качеството на настилката е най-важно и дано съоръженията са наистина на ниво, защото старозаорските състезатели – скейтъри и блейдъри, са едни от най-добрите в страната.

 


image0 (9K)