Живко Тодоров за промените в Закона за частните охранители в местната власт

Живко Тодоров: Промените в Закона за частната охранителна дейност са необходими и ще са полезни за местната власт

Гласуваният на второ четене в Парламента миналата седмица Закон за частната охранителна дейност дава право на кметовете на общини да сключват договори за частна охрана на урбанизирани територии. Това позволява на общините за собствена сметка да наемат частни охранители, които да защитават от противоправни посегателства върху имуществото и населението.

[ad id=“225664″]

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров участва в проведения в Народното събрание дебат по приоритетни за общините теми и законодателни инициативи. Дискусията бе открита от председателя на Цвета Караянчева, която каза, че проблемите на българските общини са основни приоритети на законодателната власт. В съвместния дискусионен форум участваха още председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, Ивелина Василева, председател на Комисията по околната среда и водите, Искрен Веселинов, председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, депутати, зам.-министри от правителството, Даниел Панов, кмет на Велико Търново и председател Националното сдружение на общините в Република България, както и кметове на различни общини.

[ad id=“263680″]

„Не познавам закона в детайли, предстои да се запозная. От това, което съм чул за него, не намирам нищо притеснително. Но не сме обмисляли на този етап сключване на договор, не е обсъждано и предвиждане на средства за това в общинския съвет“, заяви Тодоров. Той обясни, че общината има отношения с частни охранителни фирми, които пазят общинските гори. „Имат патрули там. Аязмото по-конкретно, защото преди години там имаше постоянни ромски набези – изсичане на дървета, палежи и затова се принудихме да наемем такава фирма. Частните охранители имат право да носят оръжие, комуникират с полицията, задържат такива групи“, обясни Тодоров.

По думите му след сключване на договора набезите са намалели. Той обясни и защо общинските служители по охрана не могат да свършат тази работа – на този етап по закон те нито имат право да носят оръжие, нито имат право да задържат, нито да искат личната карта на нарушителите.

[ad id=“238430″]

„Извън охраната на общинските гори няма да предприемаме други дейности, защото не са ни необходими“, завърши Тодоров.

Той припомни идеята си, че ако кметовете могат да налагат глоби за превишена скорост, ще имат по-добра събираемост. Преди няколко години той предложи сумите от глоби, наложени на водачите на моторни превозни средства, вследствие на видеоконтрола на движение по пътищата, да остават в местните общински бюджети. Още през 2012 г. старозагорският кмет имаше идея да се подготвят предложения за промени в законодателството, които да позволят на общините да имат право да събират глобите, налагани от видеконтрола по спазването на Закона за движение по пътищата на тяхната територия.


image0 (9K)