Живко Тодоров за качеството на ремонтите, за индустриалната зона и по актуални политически теми

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, член на ИК на ГЕРБ, коментира ремонтите в града, индустриална зона „Загоре“ и актуални политически теми в разговор с Илияна Беновска по Радио К2 и Канал 3.

[ad id=“225664″] 

Празника на града

 Властта и ГЕРБ. Колко високи гости имахте на празника на Стара Загора – 5 октомври и кое направи атмосферата вдъхновяваща?

Живко Тодоров поздрави още веднъж старозагорци с празника на града и заяви, че патриарх Неофит е бил на празника, заедно с членове на Светия Синод, а домакин е бил митрополит Киприан. Институциите работят заедно и участват активно в обществения живот. Освен в духовния живот, митрополит Киприан участва и в светския живот на града.

Вие получихте църковен орден. Какво значи това?

Живко Тодоров е получил този църковен орден във връзка с помощта, която оказва на митрополията на Стара Загора. Като православни  българи трябва да подкрепяме църквата и вярата си, която ни е запазила и е в устоите на държавата.

[ad id=“263680″]

Качеството на ремонтите

Връщам Ви към политиката. Предстоят избори за Европейски парламент и местна власт. В София срещу Йорданка Фандъкова се опитват едни наследници на бивши реститути и едни претенденти за власт – БСП, да я разпънат на кръст…

Живко Тодоров сподели, че всеки е преживявал несгоди с някои български майстори. Има много фирми, които работят добре, но също има и фирми с некачествени работници, които не могат да организират работния процес. А после отговорността и вината се прехвърля върху кметовете. Кметовете трябва да обръщат внимание на всички проблеми, които поставят гражданите и да се вземат адекватни решения, посочи Живко Тодоров. Кметът на Стара Загора даде пример как, когато общината влезе в ролята си и поставя ясно правилата за контрола над тези фирми, на тях им се налага да работят по-качествено за добър резултат. Общината трябва да бъде съвестен възложител и да постави срок за отстраняване на всички дефекти.

Вие знаете от опита си на кмет, че гражданите не са склонни да простим, че сте повикали лоши майстори.

Живко Тодоров постави въпроса за качествената работна ръка. Фирми, които не работят качествено и са се изложили по европейски проекти, не трябва да имат право да кандидатстват и да печелят обществени поръчки. Основният критерий, който се залага по всички програми, е по-ниската цена.

„Не съм толкова богат да купувам евтино.“ Не се ли убедихме, че по-ниската цена води до по-ниско качество? – отвърна Беновска.

Живко Тодоров напълно се съгласи с водещата. Нужна е промяна в законодателството, която да определи сериозните фирми и когато една община избере някоя от тях, накрая ще е сигурна, че резултатът ще бъде добър.

 Законът за частната охранителна дейност

Какво стана с намерението за общинска полиция в Стара Загора?

Живко Тодоров коментира оттеглянето на законопроекта за частната охранителна дейност. Според него, много от аргументите нямат нищо общо с действителността. Не е вярно, че кметовете ще станат феодали или пък, че ще се създават наказателни отряди. Един кмет има правомощия, но не и служителите му, един общински служител няма право да спре някого на улицата и да поиска личната му карта, защото това не е вменено в закона. Децентрализацията и повечето правомощия надолу е нещо хубаво за демокрацията и за хората. Всички в Управителния съвет на НСОРБ подкрепят закона за частната охранителна дейност.

[ad id=“236993″] 

Индустриалните зони

Министър Караниколов каза, че има стабилизация на инвестициите, които са насочени към купуване на дълготрайни материални активи, а не за стартиране, попита Беновска.

Живко Тодоров отбеляза, че министър Караниколов е уважил празника на Стара Загора и му благодари за това, че е първият министър, който обикаля страната и подкрепя индустриалната зона не с думи, а с действия. 3,5 млн.лева са отделили от държавата за индустриалната зона на Стара Загора. В нейния борд участва бизнесът на града, Агенцията за регионално икономическо развитие и представители на Общинския съвет. В индустриалната зона има производства с висока добавена стойност, с по-високо заплащане и по-квалифицирана работна ръка. Тази зона ще създаде инвестиции за десетки милиони, които ще бъдат направени в Стара Загора.

Професионалното и дуалното образование

Как се развива професионалното и дуалното образование в града?

Живко Тодоров отбеляза, че бизнесът в провинцията остава без качествена работна ръка, защото голяма част от младите търсят работа в столицата или в чужбина. Затова бизнесът е принуден да вдига заплатите, за да предизвика интереса на квалифицираните кадри. Има връщане на млади хора в Стара Загора. Кметът на града предложи професионалните гимназии да бъдат прехвърлени към общините.

Единението на нацията

Президентът Радев поиска единение, а вицепрезидентът Йотова застана рамо до рамо с Борисов в Болград, попита Беновска.

[ad id=“236999″]

“Първото единение трябва да бъде в смекчаване на резкия тон, който в момента се шири в политиката. Корнелия Нинова трябва да овладее крайните си изказвания. Политиците дават тон в общественото говорене и отношенията, а това се пренася надолу към гражданите на България, затова тонът трябва да бъде по-културен, разбираем и да търсим сходни точки, където може да се обединим. Президентът трябва да бъде обединител на нацията и да избягва залитания в крайни политически посоки, той трябва да е в основата на едно политическо обединение, което да постави основата на по-трайни тенденции в управлението”, обобщи Живко Тодоров, кмет на Стара Загора.


image0 (9K)