Живко Тодоров: Енергичните млади хора са тези, които ще кажат „Не на езика на омразата!“

Партньорско споразумение обединява младежи от четири града срещу езика на омразата

Международният семинар, на който домакин бе Международният младежки център в Стара Загора, завърши с партньорско споразумение за противодействие на езика на омразата. Зад посланията в него се обединиха и младежите от центровете в Добрич, Пловдив и Враца, както и сдружение „Възможности без граници“.
Партньорството предвижда изпълнение на Общ план за действия, насочени към провеждане на съвместни регионални, национални и международни събития по темата и международните дни свързани с мира, човешките права, толерантността – дни от Календара на Съвета на Европа, Юнеско и ООН, с които се цели повишаване на толерантността, свободата, емоционалната интелигентност и креативността на младите хора.
В Международния семинар на тема „Развиване на уменията на 21 век – средство за противодействие на езика на омразата“, взеха участие представители на Съвета на Европа, на Министерството на образованието и науката, ученици, студенти, млади хора до 29 години от 4-те града, доброволци от Испания, Германия, представители на неправителствени организации.
Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров подкрепи инициативата и отправи поздрав към участниците в семинара. Той пожела на младежите да развиват и прилагат своите личностни умения, креативност и ключови компетентности за адаптиране към бързо променящата се глобална среда в Европа и света. Той изрази своето убеждение, че енергичните млади хора са тези, които ще кажат „Не на езика на омразата!“.
Семинарът беше открит от Иванка Сотирова, заместник-кмет на Община Стара Загора, която призова младите хора да се обединят, следвайки насоките на Съвета на Европа и успешното прилагане на посланията – уменията и грамотността на 21-ви век, за да бъдат посланици на добра воля на България, на Европа и на света.
Уменията на 21-ви век бяха представени чрез прилагане на подхода „Световно кафене“, целящ генериране на конструктивни идеи на младежите. Матей Маневски от Македония – упълномощен представител на Съвета на Европа и Мария Алкалай- експерт от сдружение „Възможности без граници“, представиха развитието на кампанията „Не на езика на омразата“ в Европа и България.
Семинарът бе организиран от Община Стара Загора и ММЦ.


image0 (9K)