Живко Тодоров: Вслушваме се в хората, където има проблем – реагираме. С отрицание нищо не се постига.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Вслушваме се в хората, където има проблем – реагираме

С отрицание нищо не се постига. Носим на критика, вслушваме се в хората, където има проблем – реагираме. Очаква ни динамична 2019 година в сферите на здравеопазването, образованието, инфраструктурата, културата и спорта. Това каза днес пред медиите кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Заедно с него в пресконференцията участие взеха заместник-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова, Красимира Чахова и инж. Янчо Калоянов, секретарят на администрацията Делян Иванов и гл. арх. Виктория Грозева.

Здравеопазване

„Община Стара Загора изработва стратегия за превенция в здравеопазването. Може би най-важното – ранната диагностика би намалила процента на хората страдащи от тежки заболявания. Ще ангажираме специалисти, за да бъде програмата полезна и достъпна за всички“, съобщи Живко Тодоров. Той отбеляза, че до момента е постигнато много в сферите на образованието, културата и спорта, затова сега усилията се насочват към здравопазването.

Община Стара Загора очаква да придобие собственост от държавата на сградата на досегашния АГ комплекс. Той е в процес на пребазиране в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“. „Предложението ни е държавата да прехвърли собствеността на сградата на Общината, а ние да прехвърлим на Министерство на здравеопазването земята под УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“, посочи кметът. Той подчерта, че сградата е емблематична за старозагорци. Предвижда се в нея да бъде преместена голяма част от общинската доболнична помощ. Старите и неугледни постройки, в които в момента се помещават ДКЦ-тата, да бъдат премахнати, а на тяхно място да бъде изграден паркинг, който да обслужва новия здравен комплекс.

„Плановете ни са през тази година да направим оценка на имотите, да сме готови с проектирането на новия здравен център, а през 2020 година да заложим средства в бюджета за изпълнението му. Така хората в града ще знаят къде е здравният общински център, където ще получават добра грижа. Водим разговори с управителите на общинските здравни заведения, с които изготвяме стратегия за апаратура и обзавеждане на кабинетите“, допълни Тодоров.

Стара Загора е общината, предоставяща най-много социални услуги. „Предвиждаме да разширим възрастовия обхват, както и да включим зъболечението“, допълни Иванка Сотирова.

Образование

Основната дългосрочна стратегия на Общината е образованието. След обновяване на всички сгради, ще бъде обърнато внимание и на дворовете на учебните заведения в града.

Основно ремонтирани и обзаведени са всички детски ясли. Рехабилитация очакват още четири детски градини, както и училищата „Васил Левски“, „Христо Ботев“, „Самара“ и „Кольо Ганчев“.

„В момента, на краен етап е мащабното реновиране на най-голямото училище – СОУ „Железник“. То е с почти 90 дка разгърната площ. Очаква се децата да влязат в новите класни стаи след майските празници“, увери ресорният зам.-кмет. На финала са дейностите в ОУ „Веселин Ханчев“ и СУ „Иван Вазов“.

„Поставяме акцент и на здравословното хранене при децата, съобразявайки се с алергиите към млечните продукти и други. При нас се готви на място в учебните заведения и имаме възможност за разнообразяване и адаптиране на рецептите, за да бъдат полезни за подрастващите“, уточни още Иванка Сотирова.

Инфраструктура

Завършени са дейностите за обновяване на площадното пространство пред Общината. В рамките на месец се очаква да бъде готова и пешеходната зона по бул. „Цар Симеон Велики“. „Въпреки закъснението на фирмата, разчитаме дейностите да бъдат качествено завършени от изпълнителя. Ще наложим и съответните санкции за забавянето“, подчерта Живко Тодоров.

В момента се работи по изготвянето на проект за подобряване на визията на Руския пазар, след което той ще бъде преставен пред обществеността. Предвижда се да е от закрит тип, по подобие на Централния пазар. Водят се разговори с настоящите търговци, за да бъде максимално удобно и за тях, и за посетителите.

Предстои обявяване на обществена поръчка за обновяване на Зоопарка в Стара Загора. „Той е важен, защото привлича много хора към града ни и очакванията са ни броят на посетителите му да става все повече след рехабилитацията“, каза кметът.

Над 20 междублокови пространства ще бъдат ремонтирани тази година в Стара Загора, много тротоари и улици. „Набелязали сме и още – това е по отношение на паркоместата, но не може всичко да се направи наведнъж. Нещата се случват поетапно“, каза Тодоров. Предстои през следващите месеци да се изгради ново кръгово кръстовище при изхода за Раднево, както и да се рехабилитира участъка от пътната мрежа. Обновяване очаква и ул. „Св. Княз Борис“, в отсечката между бул. „Руски“ и „Св. Патриарх Евтимий“.

До лятото ще бъде въведено поетапно еднопосочно движение на изток от бул. „Св. Патриарх Евтимий“. Проектът е одобрен и е съгласуван с експертите от Пътна полиция.

Проведен е конкурс за градоустройствена зона, която е на запад от кв. „Три чучура – юг“, съобщи гл. архитект на Общината Виктория Грозева. Тя допълни, че предложението включва обособяване на нов квартал, като по Общия устройствен план е предвиден за вторичен градски център. Положена е конкурсната основа за изготвяне на продължението на бул. „Славянски“ на запад, свързващо пътя към Старозагорските бани.

Култура

През есента се очаква официалното откриване на Музей „Литературна Стара Загора“. Строителните дейности там са приключили и в момента върви процес по въвеждане на информацията в дигиталните устройства, както и подреждане на експозицията. До края на лятото ще бъдат въведени в експлоатация залата на Синдикалния дом, както и Центърът за талантливи деца, който се изгражда в дарената от Мария Жекова сграда в центъра на града.

Работи се по проекта за обновяване на Летния театър, който да отговаря на всички изисквания за съвременна артистична зона, запазвайки духа на Аязмото.

Спорт

След сериозните инвестиции в спортната инфраструктура в града през последните години, резултатите не закъсняват.

„В колективните спортове има повод да се поздравим. Женският баскетболен отбор на „Берое“ спечели Адриатическата лига, което се случва за първи път в Стара Загора. Това е и вторият отбор в страната, който печели това отличие. Новакът в този спорт БК „Локомотив“ също заслужи признание. Мъжкият баскетболен тим „Берое“ влиза в битка за шампионска титла тази година“, каза ресорният зам.-кмет Красимира Чахова. Тя уточни, че през следващите седмици ще бъдат показани пред обществеността успехите на старозагорските спортисти.


image0 (9K)