Живко Тодоров: Вдигането на „такса смет“ се налага заради почти двойния скок на таксата за депониране на отпадъци

Ако съветниците не подкрепят предложението за увеличението на „такса смет“ на община Стара Загора ще трябва да режат от други пера в бюджета, които няма да могат да бъдат изпълнявани. Това обясни в интервю за Радио Стара Загора кметът на общината Живко Тодоров.

Вдигането на „такса смет“ в община Стара Загора се налага най-вече заради почти двойния скок на таксата за депониране на отпадъци по Закона за управление на отпадъците, която се плаща на Министерство на околната среда и водите. От 57 лева за тон тя се покачва на 95 лева за тон.

„Това е почти двойно поскъпване на тези задължителни отчисления, което ще повлияе на бюджета на общината и ще влезем в минус. Освен това минималната работна заплата се вдига отново, а работниците в „чистота“ и „озеленяване“, които работят към общинските структури обикновено са назначени на минимална заплата“, каза Тодоров. Той поясни, че това означава, че и тази разходна част от бюджета ще се повиши, а това ще отвори сериозен минус, който няма как да бъде попълнен по друг начин освен да се завиши таксата.

„Трябва да кажат кои ремонти няма да се случат, за да може да се компенсира този минус в бюджета. Някои съветници са много силни в разходната част, но в приходната част им липсва политическата воля да вземат правилните решения. По време на предизборната кампания обещаваха какво ли не, но когато трябва да кажат откъде ще дойдат парите, подхождат популистки и казват, че са против вдигането на таксите. И аз съм против това. На кой му е приятно да вдига таксите, но когато няма от кое перо да се отреже и трябва да си кажем истината и да я преодолеем заедно“, коментира Тодоров. По думите му ако не се стигне до съгласие по въпроса в града ще настане застой.

„Това означава 2 млн. лв. от инвестиционната програма да бъдат отрязани, няма да може да правим тротоари, улици, ремонти, да съфинансираме европейски проекти, това би означавало да обречем общината на бездействие през следващите години“, категоричен бе Тодоров.

„Това не са разходи, които общината може да спести по някакъв начин, тези отчисления към МОСВ трябва да се превеждат всеки месец, те не зависят от администрацията. Ние сме изградили всичко, което е било необходимо, като сме изградили сепарираща инсталация, имаме изградено Регионално депо за отпадъци, съответно една голяма част от отпадъците се сортират и въпреки това на депото отива определено количество. Благодарение на това, че сме си свършили работата ние плащаме 50% по-ниски отчисления, но въпреки това те скачат и това се отразява на самото перо в бюджета. Понеже слушах интервюта през последните дни как общината не си е свършила работата, по-скоро проблемът е, че някои от хората , които го твърдят не са наясно с темата за отпадъците. В момента такса смет се вдига в почти всички общини и основната причина е именно този скок в отчисленията, които държавата задължава общините да плащат към МОСВ“, коментира още кметът на общината.

По повод новата структура на общинска администрация ще има промени в много дирекции и отдели, ще бъде обособен и нов зам.-кмет, но общата численост на администрацията не скача, категоричен бе Живко Тодоров.

Той коментира и отмененият конкурс за идеен проект за спортна зала в Стара Загора.

„Поръчката ще бъде пусната наново с основната поправка, че ще поискаме изработване на технически проект, няма да бъде инженеринг и строителство едновременно, защото това ще даде възможност на общината да защити по-добре интереса си и да има ясен и точен проект с количествено-стойностни сметки, затова решихме да прекратим този конкурс“, каза Тодоров. Той припомни също, че от Камарата на архитектите са имали възражения срещу условията на обществената поръчка, които според тях са били дискриминационни. Според Тодоров те са имали предвид поставеното изискване проектанте да имат опит в изработването на спортни зали. „Съответно ние това изискване сме го премахнали и ще бъде обявена наново документацията. Ще се забавим две седмици, но по-добре да се забавим и да направим всичко качествено. Все пак с тази съществена промяна и изискването ни за изработване и на технически, освен на идеен проект, изисква да прекратим и пуснем наново документацията“ , добави кметът.


image0 (9K)