Жертва на полицейски побой в София осъди прокуратурата за неоснователно обвинение

Снимка на полицай Цветелин Цветанов малко след ареста на Добринка Божилова, направена от бившия ѝ съпруг, 18 януари 2015 г.

Жена се оплаква от полицейско насилие, след като униформен ѝ е направил проверка в дежурната си стая в столична метростанция и я е арестувал. Въпреки видимите следи от побой тя е изправена пред съда по обвинение, че е нападнала полицая, а той дори не е станал обект на разследване. Четири години по-късно жената окончателно е оправдана, а след още две тя осъжда прокуратурата за повдигнатото ѝ неоснователно обвинение.

Така звучи накратко историята на Добринка Божилова, за която Свободна Европа писа преди две години. Тогава тя окончателно беше оневинена от Върховния касационен съд (ВКС) по делото ѝ за нападение над полицай. Сега Софийският градски съд (СГС) присъди на Божилова обезщетение от 6000 лв. за претърпени неимуществени вреди от действията на държавното обвинение.

На 18 януари 2015 г. младата жена изпраща приятеля си Димитър Славков до метростанция в столичния кв. „Надежда“, след като той ѝ е бил на гости. Касиерката обаче отказва да му продаде билет с обяснението, че двамата са употребили алкохол и между тях започва словесен спор.

Следва намесата на дежурния полицай Цветелин Цветанов, който отвежда двамата за рутинна проверка в стаята на дежурния, където няма охранителни камери. След известен престой вътре Божилова се оказва с множество наранявания по лицето, а Славков – със счупена ръка. Накрая срещу двамата е образувано разследване и съдебно дело, а срещу униформения – нищо.

Още през 2015 г. Административният съд в София-град (АССГ) обявява ареста на Божилова за незаконен. След като през февруари 2019 г. ВКС окончателно я оправдава по обвинението ѝ, че заедно със Славков са нападнали полицай Цветанов, тя на свой ред завежда дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). По силата на този закон всеки обвиняем, срещу когото прокуратурата не е успяла да постигне осъдителна присъда, може да търси обезщетение от нея.

Затова Добринка Божилов завежда иск срещу държавното обвинение за 500 000 лв., твърдейки, че вследствие на делото срещу нея и медийните публикации по случая е загубила работата си, а съпругът ѝ я е напуснал.

На 14 януари съдия Невена Чеуз от СГС приема „за установено по безспорен начин, че вследствие на воденото срещу ищцата наказателно производство същата е претърпяла неимуществени вреди, които засягат нейното психическо и емоционално равновесие“. Тя обаче посочва в решението си, че Божилова не е успяла да докаже взаимовръзка между обвинението срещу нея с последвалото ѝ освобождаване от работа и развода ѝ. Затова съдия Чеуз уважава иска на пострадалата само в размер на 6000 лв.

„Когато ищецът претендира вреди над обичайните, които са обусловени от конкретни, специфични обстоятелства, той следва да ги посочи в исковата молба и безспорно да ги докаже“, аргументира се съдът. Случаят все още не е приключил окончателно, тъй като прокуратурата може да обжалва това решение пред Софийския апелативен съд.

Борис МИТОВ Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)