Жени Живкова отхапа парче от морето, за да си направи имение

Трите къщи са върху малко повече от 6 декара, със застроена площ по около 400 кв. м всяка, плюс по-малък втори етаж. Стрелката сочи къщата на Жени Живкова. Снимка: в. “Уикенд”

Жени Живкова, внучка и осиновена дъщеря на някогашния комунистически диктатор Тодор Живков, си е направила луксозна къща с частно заливче край Лозенец, до което нямат достъп за простосмъртни.
Къщата е част от комплекс от три вили, другите две на приятелски семейства на Живкова. Имотът е с площ от над 6 декара.

Всичко това разкри вестник „Уикенд” в началото на август, но нито една медия не обърна внимание. Телевизиите снимат с дронове имотите на подбрани кметове от провинцията, но не и на фамилията Живкови, сякаш за нея е нещо естествено да притежава такива неща.
Любопитно е, че вестник „Уикенд” се свързва с Пеевски. В него няма нищо за имотите на Доган, но пък излиза разкритите за имотите на Живкови.

Фотографите на „Уикенд” са наели дрон и са снимали имотите от високо. По време на първите снимки от вилата на Живкова някой е стрелял по дрона, но не е успял да го улучи. Затова фотографите са довършили снимките на другия ден в 6 сутринта, когато обитателите още спят.

„Огромен зид скрива от хорските очи оазиса на червените велможи”, пише „Уикенд”. Оградата откъм сушата е такава, че загражда трите къщи и 6-те декара крайбрежна земя така, че малкото заливче пред имота остава затворено само за собствениците му. До плажчето се стига по малка стълбичка в скалите, но до нея има достъп само ако се мине през оградата на къщите, което е невъзможно. Тоест един малък плаж на Черноморието се е превърнал в частен, макар да е публична държавна собственост. Така плюс 6-те декара крайбрежна земя, който са придобили Живкови и приятелите им, те притежават и малък залив с плаж, без да са го купили, защото той не се продава. Но просто може да се огради и обсеби без да е купен.

„В цялата околност това е най-лъскаво поддържаното имение, с елегантна архитектура – пише „Уикенд” – Не е ясно обаче как Жени Живкова и съпругът й Андрей Стефанов са се сдобили със земята в този райски кът. Тези данни изобщо не са вписани в Имотния регистър. Преди години, когато почина Иван Славков, стана ясно, че Батето притежава 3 декара в Лозенец. Едва ли обаче любимката на Живков е опряла до наследството на Батето.”

Теренът е поделен между нейното семейство, бизнесдамата Бисера Кусева и съпрузите Данчо и Савина Маринови. Данчо Маринов е дългогодишният съдружник на Андрей Стефанов, съпругът на Жени, пише „Уикенд”.

Строителството на къщите започва през 2003 г. Вилата на Живкова е в средата. Жени и Андрей се ширят на 440,15 квадрата, като първият етаж е с площ от 348,95 кв.м., а вторият 91,20, цитира данни от имотните регистри вестникът. Съседната къща на Маринови е 447, 79 квадрата. Най-малка е къщичката на Бисера Кусева, „едва” 392 кв. м. в южната част на имота. Според Търговския регистър преди години съседката на Жени е била партньорка в няколко фирми с Христо Кусев, с когото са развивали бизнес в недвижими имоти и тяхното управление. След време Бисера Кусева е извадена от всички съдружия с Христо Кусев. Той е лекар по образование и пътят му след раздялата с Бисера продължава с Николай Китов. Двамата притежаваха заедно „Техномаркет”. Имената им наскоро излязоха в разкритията за офшорните фирми от „Панама пейпърс”. Стана ясно, че са притежавали офшорни фирми на Британските Вирджински острови, в Малта и на Сейшелите.

Според проучването на „Уикенд” имотът на Живкова през годините е ипотекиран няколко пъти. Парите са отивали във фирма на съпруга на Живкова, а заемите са погасявани редовно.
През годините също така е имало делби, за да се отдели като парцел притежаваното от Живкова. След всички промени в регулационни планове и кадастри, имотът последно е станал 6277 кв. м.

Вестникът отбелязва, че в къщата на Живкови в Лозенец летува цялата фамилия – „Там може да бъдат забелязани Тодор Славков, яхнал някое АТВ полупиян, и през септември идва и сина на Тато Владимир Живков.”

 

zivkovi1-2

До заливчето има достъп само от къщите, които са оградени. Снимка: в. “Уикенд”

Според източници на „Уикенд” „частният” плаж под хасиендата на Живкови е удобно пропуснат в кадастралните карти, а също и в списъка на всички плажни ивици по Черноморието.
„Въпреки че Тато вече не е на власт, няма никакво съмнение, че наследницата му има всички привилегии и облаги на истинска червена принцеса”, пише вестникът.

Но всичко било законно… През 2013 г. в областната управа в Бургас постъпва жалба за присвоения плаж от Жени Живкова. Копие от нея е било изпратено и в дирекцията, която следи за незаконното строителство, казват пред „Уикенд” бивши управници на Бургас. Веднага са сезирани регионалното министерство и общината в Царево. Направена е проверка, според която всичко било законно, имало достъп до плажа, имало стълби… Само че за да идеш до тях трябва да почукаш на вратата на Живкови и да те пуснат да им минеш през градината… Или да прескочиш дувара.

e-vestnik.bg


image0 (9K)