Жена, сенатор, бивш прокурор. Камала Харис е кандидатурата за вицепрезидент на демократа Джо Байдън

Камала Харис е първата цветнокожа жена, номинирана за вицепрезидент на САЩ. Тя ще се кандидатира за заместник на Джо Байдън, който спечели номинацията за президент на демократите

Сенаторът от Калифорния Камала Харис е кандидатурата на демократите за вицепрезидент на изборите през ноември тази година, съобщиха световните агенции. Харис беше сред фаворитите за президентската кандидатура, но отстъпи на Джо Байдън, чийто заместник може да стане при евентуална победа.

Едва за трети път в историята на САЩ жена получава номинация за вицепрезидент след Сара Пейлин през 2008 г. и Джералдийн Фераро през 1984 г.

Моментът е исторически тъй като за първи път, която и да е от двете основни партии в САЩ, номинира цветнокожа жена за ключовата позиция. Сенаторът от Калифорния има ямайско-индийски корени. Харис е и бивш главен прокурор в щата Калифорния, а след това и втората тъмнокожа жена, избрана в американския Сенат през 2016 г.

“Изключителна чест е да се присъединя към него (Байдън бел. ред.) като номинацията за вицепрезидент на нашата партия. Ще направя каквото е важно, за да може той да стане главнокомандващ на страната”, написа Харис след номинацията. Тя каза също, че Байдън може да бъде обединител на американците, както и че може да “съгради Америка, която отговаря на идеалите ни”.

Самият Байдън обяви номинацията като “голяма чест” и описа Харис като “безстрашен борец за обикновения човек”, както и един от “най-добрите служители на страната”.

Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е изненадан от номинацията на Харис.

“Бях малко изненадан, защото тя беше много посредствена по време на кампанията за първичните избори на демократите, спечелени от Джо Байдън“, каза Тръмп на пресконференция в Белия дом.

„Тя имаше много лоши резултати на първичните избори“, добави той. Според президента Харис се е държала “много гадно” спрямо Байдън по време на дебатите на първичните избори. Държавният глава определи номинираната за вицепрезидент като отстояваща твърде леви убеждения. Тръмп смята, че тя иска да вдигне данъците, да ореже финансирането на американските въоръжени сили и да забрани фракинга.

За първи път Байдън и Харис се очаква да се появят заедно в сряда на събитие в родния град на кандидата за президент Уилмингтън.

Сенаторката от Калифорния подкрепя разширяването на програмата за здравеопазване “Medicare” и предложи нов закон за социални помощи.

Според анализатори номинацията й е свързана и с мобилизиране на гласоподаватели в щати като Мичиган, Пенсилвания и Уисконсин, в които през 2016 г. Тръмп спечели с малка разлика.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)