Жена премиер на Румъния

Румънският парламент гласува състава и програмата на новото правителство на страната начело с Виорика Дънчила от Социалдемократическата партия.

За пръв път в историята жена заема поста на министър-председател.

[ad id=“225664″]

282 депутати и сенатори гласуваха „за“, 136 бяха „против“ и 1 – „въздържал“ се. Новият кабинет се нуждаеше от 233 гласа, за да стане факт.

54-годишната Дънчила беше евродепутат. Тя е смятана за близка до Ливиу Драгня.

Новият румънски кабинет има 27 министри, включително четирима вицепремиери – Паул Стенеску, Виорел Щефан, Грациела Гаврилеску и Ана Бирчал.

Четвъртият пост на вицепремиер е въведен по искане на премиера. Той е зает от Ана Бирчал, която е натоварена с „реализацията на стратегическите партньорства, по-конкретно със САЩ“.

[ad id=“263680″]

В новият кабинет постовете си запазиха външният министър Теодор Мелешкану, министърът на отбраната Михай Фивор, министърът на вътрешните работи Кармен Дан, министърът на правосъдието Тудорел Тоадер.

Новите имена в правитеството са: министърът на финансите Еужен Теодорович, министърът на транспорта Лучиан Шова, министърът на енергетиката Антон Антон, министърът на културата Джордже Ивашку.

Новият кабинет е коалиционен. Включва две партии, четири портфейла в него има Алиансът на либералите и демократите. Това са Теодор Мелешкану, Антон Антон, Грациела Гаврилеску и Виорел Илие, който е министър за връзките с парламента. Министърът на правосъдието е независим, а всички останали са членове на Социалдемократическата партия. В кабинета има 8 жени министри.

Предишното правителство подаде оставка на 15 януари, след като СДП лиши от подкрепа премиера Михай Тудосе зарази вътрешнополитически конфликт.


image0 (9K)