Жан Клод Юнкер: Европейските народи се стопяват

Жан-Клод Юнкер. Снимка: ERIC VIDAL

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предупреди, че европейските народи и икономики от година на година сте стопяват на фона на цялото население и икономика на Земята, съобщи „Франс прес“, цитирани от offnews.bg

Според него само обединени в Европейския съюз ние имаме шанс да запазим своята водеща международна роля, тъй като поотделно всяка европейска държава е неспособна да се съревновава с големите световни сили.

„„Днес представляваме значителна част от световната икономика – 25 процента от брутния вътрешен продукт. След десет години този дял ще е 15 процента, а след 20 нито една страна от ЕС няма да може да бъде член на Г-7 самостоятелно“, смята той.

„От демографска гледна точка не сме съвсем на изчезване, но намаляваме, допълни бившият премиер на Люксембург. В началото на 20-ти век европейците са представлявали 20 процента от населението на човечеството, сега сме 5-6 до 7 процента, а в край на този век може би ще сме 4 на сто от 10 милиарда жители на планетата“, допълни Юнкер.


image0 (9K)