Жаблянов: В Истанбулската конвенция има текстове, които противоречат на здравия разум

Всички виждат, че само определени фирми печелят обществени поръчки, но не е работа на опозицията да ги назовава, посочи зам.-председателят на НС.

[ad id=“263680″]

„Аргументът, с който групата на БСП няма да подкрепи Истанбулската конвенция е, че текстовете в нея, които отделят социалната роля на пола от неговата биологична същност, противоречат на здравия човешки разум. Това е революция и тя е пред очите на всички. А всеки избира кога да бъде на страната на разума и кога на страната на експериментите.“ Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Валери Жаблянов (БСП) в ефира на бТВ.

Повод за гостуването му бе искането за недоверие към третото правителство на Бойко Борисов, който социалистите внесоха в сряда. Под документа се подписаха всичките 80 народни представители от червената парламентарна група.

Жаблянов отговори и на въпроси, свързани с разнобоя в БСП по повод на конвенцията.

„Всички ли я подкрепихте без президента на ПЕС Сергей Станишев, попита водещата Цветанка Ризова. „Резултатите от гласуването в Националния съвет станаха известни. Не си спомням в последните десетилетия да е имало решение на Националния съвет, прието единодушно“, отговори Жаблянов.

Според него при обсъждането на Истанбулската конвенция в пленарната зала „би следвало групата да е единна“.

[ad id=“218001″]

„По повод на това, че целта на конвенцията е да защити жените от насилие, Жаблянов изтъкна, че насилието в света се разраства и „няма как да няма нарастване на потърпевшите“. Той даде пример с воденето на необявени войни, трафика на мигранти през морето.

Запитан защо БСП внесе вота на недоверие точно когато премиерът Бойко Борисов докладваше пред Европарламента в Страсбург приоритетите на председателството ни, Жаблянов припомни, че датата на вота е била обявена отдавна. А за коментарите от страна на ГЕРБ, че левицата иска да пречи на кабинета каза: „Никой не може да пречи на правителството, ако то само не си пречи.“

Корупцията се превърна в обществена болест, изтъкна той. Конкретните примери са някаква илюстрация на общата законова безпомощност. Борисов може да има вот „за цялостно творчество“, защото творчеството надмина всичко – всички сме свидетели на течовете в здравната каса, неефективността на контрола на финансите.

„Въпросът е за контрола от страна на държавата върху процесите, които благоприятстват корупцията. Такъв контрол липсва“, посочи Жаблянов.

„По повод на обещанията на Борисов в Брюксел да пребори корупцията за два-три месеца, ще припомня една поговорка, която той спомена в Турция и разсмя домакините – че най-много се лъже преди избори и след лов“, обърна внимание социалистът.

„Лошият контрол върху обмитяването на акцизните стоки се забелязва от всички“, продължи с примери той.

[ad id=“218548″]

Друга група въпроси, тема на вота, била свързана с изпълнението на обществените поръчки.

„Публична тайна е, че в строителството като цяло поръчки печели определен кръг фирми“, каза Жаблянов. Запитан кои са те, той отговори, че не това е тема на една политическа партия. „Нашата работа не е да кажем тази или онази фирма, а да посочим явлението и да покажем законовите недостатъци, които благоприятстват това явление“, бе категоричен Валери Жаблянов.

„Другият въпрос е безпредметен – как може опозиционна политическа партия да се занимава с разследване?! Това би следвало да напраят съответните правораздавателни институции“, продължи той.

[ad id=“236480″]

За това, че ДПС не подписа вота, Жаблянов коментира: „Имаше разговори и още в хода им имаше различия. Те предлагаха три четири други теми – здравната политика, демографската тема, социалната политика. По тях, очевидно, правителството се проваля. Но за нас темата е корупция.“

В заключение Жаблянов каза: „Нека патриотите да решат дали това, което каза г-н Симеонов е истина – че концесиите на плажовете се разпределят в резултат на корупция. Какво се промени? Прие се нов закон за концесиите, който широко отваря вратата за корупция. Правителството не показва, че има някакни намерения да прекрати този негативен процес.“

 


image0 (9K)