Е, няма такова село! Мъжете в Преславен усмихнаха жените за 8 март по ненадминат начин!

Е, няма такова село! Преславенци отново удариха в земята всяка самодейност, бродеща по нашите земи! Разбира се това е казано на шега. Поклон пред хилядите мъже и жени в България, а вече и извън пределите на Родината, които не забравят българския си корен, поддържат жаравата на народното творчество, пресъздават традициите!

Старозагорското село Преславен, Читалище „Димитър Наумов“ и не на последно място неговият секретар, изключително дейната и заразяваща с ентусиазма си Стойка Генова, не пропуснаха да отбележат подобаващо женския празник 8-ми март. Чувството за хумор е неделима част от техните забавления. Акордеон, танци, почерпка, песни, задължителното българско хоро и много, много усмивки.

БОЙЧО ТЕНЕВ В РОЛЯТА НА МАРИЯ МАРИНОВА
БОЙЧО ТЕНЕВ В РОЛЯТА НА МАРИЯ МАРИНОВА

Тази година „Жетвари“, мъжката група към читалището, изненада нежната половина на селото. Жените, както винаги месиха пити, точиха баници, бъркаха сладкиши, за да нагостят с майсторлъка си всички, бяха подготвили стихотворения и легенди, но вратата на залата се отвори изведнъж и всички избухнаха в смях. С весели пожелания и ненадмината актьорска игра, преоблечени като жени, имитирайки конкретни свои съселянки, няколко мъже предизвикаха фурор в читалището. Това разказа за ЗАРАТА Стойка Генова, която завършвайки се закани: Ама ние ще им го върнем на мъжете!

Певческата женска група „Росна китка“ да се готви 🙂

Какво са намислили жените и как ще го осъществят, предстои и ние да научим…

Да са живи и здрави преславенци и да продължават курса, който са поели!


image0 (9K)